Kurti: Dijalog sa Beogradom nije prioritet broj jedan 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je prihvatio trenutnu zastavu Kosova, ali da nikada nije krio želju da je promeni, preneo je danas portal Kossev.

„Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promena se dogodila 2010. godine. Još puno toga trebalo bi da uradimo, a da li bih želeo da imam drugačiju zastavu, odgovor je da“, rekao je Kurti u intervju za KTV.

Kurti je istakao da Kosovu „nije potrebna nezavisnost samo na papiru“ i da o tome govori od 2006. godine.

„Rekao sam da i Vojvodina ima zastavu, ali to ne znači da ste država. Kada je postavljena kosovska zastava vođeni su idejom veće nezavisnosti od Albanije nego od Srbije. Tokom našeg mandata postojaće državna komisija koja će imati sastanke u Prištini i u Tirani. Ne isključujemo referendum ako se jednoga dana približimo“, rekao je Kurti.

On je istakao da trenutno „nema težnju da bude premijer svih Albanaca“.

Govoreći o Srpskoj listi, Kurti je ukazao da ta lista pokazuje spremnost za saradnju. Prvi put kosovska vlada nema potpredsednika koji je Srbin, ali među političkim predstavnicima kosovskih Srba, sada „postoji spremnost za saradnju i kolegijalnost“, rekao je Kurti i kao dokaz za to naveo da predstavnici Srba na sednici Vlade u sredu nisu glasali protiv ni za jednu od osam tačaka.

Kurti je istakao da za Prištinu dijalog sa Beogradom „nije prioritet broj jedan“, dodaši da je pozvao predsednika Hašima Tačija na sastanak kako bi se dogovorili o međunarodnim procesima, te i samom dijalogu sa Beogradom.

„Ne možemo dozvoliti da Kosovo koje se toliko napada ima nejedinstven glas. Pošto se do sada nismo sreli, pozivam predsednika da se sastanemo da bismo se dogovorili o svim međunarodnim procesima. Na kraju krajeva, Trampovo pismo predsedniku Tačiju zahteva jedinstven glas“, poručio je Kurti.

Kada je reč o najavi o uvođenju „obaveznog vojnog roka“, Kurti je rekao da će biti urađena studija na osnovu koje bi se uveo vojni rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari