Kurti: Grenel oteo dijalog, traži sporazum o razmeni teritorija 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti je izglasavanje nepovreneja svojoj vladi nazvao „pučem“, uz tvrdnju da je u to „usko bio uključen“ i specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel.

Tokom onlajn konferencije sa nekoliko međunarodnih medija koju je organizovao „Presseclub Concordia“ sa sedištem u Beču, Kurti je izjavio da „Grenel traži postizanje hitnog sporazuma sa Srbijom koji bi obuhvatio i razmenu teritorija“.

On je rekao da je „Grenel oteo ceo proces dijaloga“, dok, naglasio je Kurti, svaki sporazum sa Srbijom treba da potvrdi narod Kosova.

Kurti je rekao da su razgovori o razmeni teritorija počeli u kancelarijama predsednika Kosova i Srbije u vreme kada je u ime EU posredovala visoka predstavnica Federika Mogerini, a da je „Grenel preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na blok koji je predvodio Kurti kako bi popustio i prihvatio to rešenje“.

Kurti je međunarodnim medija rekao vrlo jasno da želi sporazum sa Srbijom „ali bez geografskih karata“.

Istakao je da je predsednik Kosova Hašim Tači „radio na rušenju njegove vlade“ i dodao da je „Tači želeo da uvede vanredno stanje, da izvede vojsku na ulice, izazove incidente i da shodno tome otvori put hitnom sporazumu za razmenu teritorija kojem bi nedostajala demokratska kontrola“.

„Predsednik Tači želi hitan sporazum sa Srbijom da bi izbegao zatvor na Kosovu ili van njega. Srbija želi učlanjenje u EU, dok Grenel brine samo o potpisivanju poslednje stranice, a ne o sadržaju sporazuma“, kazao je Kurti.

Ponovio je da je protiv teritorijalnih promena i da one nisu potrebne jer svi streme Evropskoj uniji.

Na Kosovu, kako kaže, postoji skepticizam o ulozi Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka u dijalogu Kosova i Srbije, jer njihove zemlje – Španija i Slovačka, nisu priznale Kosovo.

„Glavni zadatak Lajčaka će biti da ubedi (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da se odrekne sporazuma o razmeni teritorija ili neke verzije razmene teritorija“, kazao je Kurti, a prenosi koha.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari