Kurti: Mini Šengen je namera Srbije da formira četvrtu Jugoslaviju 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da balkanski „mini Šengen“ predstavlja nameru Srbije da formira četvrtu Jugoslaviju i da takva ideja predstavlja opasnost, dodavši da je za to zainteresovana i Rusija.

On je istakao da balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja, i da za saradnju šest zemalja regiona već postoji okvir Berlinskog procesa.

„Balkanski ‘mini Šengen’ nosi opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija želi i moramo biti veoma oprezni jer postoje opasnosti koje prevazilaze te osmehe. Danas je Rama pažljiviji nego pre godinu dana. Namere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog „mini Šengena“, ali malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu.

„Moramo da razgovaramo o svemu u vladi. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću imati neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak. Apriori nije mudro reći da ne prihvatam, ali ne znači da sam se radikalno promenio“, rekao je on.

Kosovski premijer izrazio je uverenje da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

„On podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde sem prema Berlinskom procesu“, kazao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari