Kurti: Na skupštinu bez dogovora o vladi sa Demokratskim savezom Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti saopštio je večeras da se na sutrašnju konstitutivnu sednicu kosovske skupštine ide bez dogovora o vladi sa Demokratskim savezom Kosova.

Kurti je u objavi na Fejsbuku rekao da je njegova stranka pravila kompromise, ali DSK nije, a poslednju ponudu Isi Mustafi je uputio sinoć.

U toj ponudi Samoopredeljenje je odustalo od mesta predsednika Skupštine, što mu kao pobedniku izbora pripada, i ustupa ga DSK. „DSK bi dobio predsednika parlamenta, a Samoopredeljenju bi pripala dva potpredsednika”, naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je u toj ponudi zatražio da se odloži dogovor o predsednika Kosova, a ako DSK i dalje insistira na toj funkciji, Samoopredeljenju bi pripalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lider Samoopredeljenja govorio je i o zahtevu DSK za podelu Ministrastva kulture omladine i sporta.

„Prema zahtevu DSK, to ministarstvo se deli, pa se kultura i mladi prebacuju u Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, a sport u Ministarstvo zdravlja.

Nesrpske manjine dobile bi Ministarstvo regionalnog razvoja ili lokalne samouprave, a srpska manjina Ministarstvo zajednica“, precizirao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari