Kurti: Prvi prioritet Vlade Kosova upravljanje epidemijom korona virusa 1Foto: EPA EFE/ ERMAL META

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, predstavljajući program Vlade na sednici Skupštine Kosova, da je njegov prvi prioritet upravljanje epidemijom korona virusa.

„Danas je 55 dana otkako je Vlada stupila na dužnost. Obavili smo mnogo posla, kao što smo rekli u programu, prioritet je upravljanje epidemijom. Napravili smo plan za to. Mere koje smo preduzeli bile su efikasne“, rekao je Kurti.

Naveo je da njegova vlada nije po stupanju na dužnost onašla „nijedan ugovor ni za jednu vakcinu“, a da će do kraja maja Kosovo dobiti još 142.000 vakcina protiv korona virusa.

Ekonomski cilj Vlade, rekao je Kurti, jeste povećanje kupovne moći građana merama za povećanje likvidnosti domaćinstava i podršku onima kojima je državna pomoć najpotrebnija.

Podizanjem minimalne zarade na 250 evra za 40 radnih sati nedeljno, i podizanjem neoporezivog praga zarada na nivo minimalne zarade, obezbediće se da građani s nižim zaradama na kraju meseca imaju više novca, rekao je on.

„Pandemiju vidimo kao novu priliku za preusmeravanje ekonomije ka izvoznoj proizvodnji, ka povećanju dostojanstvenog zapošljavanja za sve, kao i ka održivom razvoju koji štiti životnu sredinu za buduće generacije. S tim u vezi, posvetićemo se podsticanju ulaganja u nove proizvodne i izvozne kapacitete koji stvaraju održiva radna mesta, direktnom podrškom proizvodnim preduzećima“, kazao je Kurti.

Da bi se povećali konkurentnost i kvalitet, najavio je podršku preduzećima koja ulažu u poboljšanje kvaliteta i standardizaciju, kao i podršku obuci radnika.

Kurti je naveo da će se „interventnim merama“ Vlade podržati oni koji su bili nezaposleni, a našli su posao, dok će najveća podrška biti upućena mladim ljudima koji prvi put stupaju na tržište rada.

Najavio je da će se kroz šemu zapošljavanja za mlade isplaćivati minimalna zarada godinu dana svakoj mladoj osobi koja je prvi put zaposlena.

Za obezbeđivanje finansiranja plana ekonomskog razvoja, rekao je on, pregovaraće se i potpisivati međunarodni finansijski sporazumi i izdavati hartije od vrednosti.

Premijer Kosova spreman da razgovara sa opozicijom o dijalogu sa Srbijom

Kurti je izjavio, predstavljajući program Vlade na sednici Skupštine Kosova, da je spreman da sa opozicijom razgovara o principima i stavovima prema dijalogu sa Srbijom.

Kurti je dodao da je većina njegovog rada i energije u dijalogu „angažovana na uklanjanje štete“ koju su prouzrokovali njegovi prethodnici na vlasti, i pozvao opoziciju na saradnju ako se žali zbog štetnih sporazuma postignutih u prošlosti.

„Možemo da se složimo oko mnogih stvari, hajde da se dogovorimo oko politike prema Srbiji. Svakog dana u nedelji i svakog sata u danu, spreman sam da se sastanem sa onima koji se ne slažu sa našim principima i stavovima prema dijalogu, a postoje i drugi predlozi o tome kako zaštititi interese Kosova. Zapamtite da ste vi koji ste bili na vlasti ostavili nasleđe nama“, rekao je Kurti.

Opozicija: Program Vlade Kosova bajka, bez akcionog plana

Opozioni poslanici u Skupštini Kosova su danas kritikovali program Vlade koji je izložio premijer Aljbin Kurti, ocenivši ga kao „bajke, bekstvo od stvarnosti i izbornih obećanja“, kao „površan i bez konkretnih mera“ i kao „političku izjavu koja nema konkretne ciljeve“.

Poslanik i v.d.predsednik opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj, rekao je da je program Vlade Kurtija „najslabiji i najnekorisniji“ i da mu nedostaje akcioni plan.

Hodžaj je za skupštinskom govornicom rekao da program nema utvrđene rokove i da nisu poznate institucije koje su odgovorne da ga sprovode.

„Ciljevi nisu pretočeni u konkretne aktivnosti, nema rokova, nema budžeta, nisu poznate ni odgovorne institucije. Ovo je najslabiji i beskorisni program i pamtiće se po aritmetičkoj netačnosti, po ponavljanju, umesto po sadržaju“, rekao je Hodžaj.

Rekao je da Kurti ulaže napore da ojača uverenje „da će čim formira Vladu kojom on sada rukovodi, izvesti političku i ekonomsku transformaciju“, dok „prvi prioritet Vlade treba da bude vakcinacija građana protiv Kovid-19“.

Hodžaj je ocenio da u programu Kurtijeve Vlade „postoje bajke i bekstvo od stvarnosti i izbornih obećanja“.

Poslanik i predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je ocenio da je program Vlade površan, bez konkretnih mera i bez načina rešavanja problema.

Ocenio je da je Skupština skoro 60 dana čekala program Vlade koji sadrži 60 stranica, bez ideja i argumenata.

„Čekajući 60 dana i dobivši dokument od 60 stranica kao zaključak, već počinjete da sumnjate u sposobnost nekoga da reši sve ekonomske, političke, obrazovne, zdravstvene, pravne probleme, sigurnost i integraciju, dijalog o zapošljavanju, korupciju i nepotizam i borbu protiv epidemije“, kazao je Abdidžaku.

Po njegovim rečima, izjave Kurrija „stvoriće dobru politiku“, ali to nisu mere, već samo slogani.

„Na moje iznenađenje, to je jedan od najpovršnijih i najnekonzistentnijih dokumenata koje sam ikad pročitao – a nosi naslov Upravljačkog programa tokom četiri godine“, rekao Abdidžaku.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri rekao je da je dokument koji je predstavila Kurtijeva vlada politička izjava koja nema konkretne ciljeve.

„Nakon početnog uvida u predloženi program Vlade, postalo nam je vrlo jasno da nam Vlada prodaje političku izjavu za upravljački program“, rekao je on.

Tahiri je dodao da „program Vlade govori o akcijama bez merljivih ciljeva“.

Skupština Kosova nastavlja rad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.