Kurti: Reciprocitet nije osveta već princip ravnopravnosti 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ostaje posvećeno punom reciprocitetu kako bi obezbedilo „ravnopravnost“ u odnosima sa Srbijom. 

On je za agenciju Ekonomia Online izjavio da reciprocitet „nije osveta“ već „princip dobrosusedskih odnosa i ravnopravnosti“.

„Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao Vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo ravnopravnost zemlji u smislu naših odnosa, a unutar ovog reciprociteta u centru bi trebalo da bude obostrano priznanje, odnosno dan kada Srbija prizna Kosovo“, rekao je Kurti.

Odbacio je optužbe opozicionih stranaka da navodno narušava odnose sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda Južni tok

„U stalnom smo kontaktu sa američkom Milenijum Čelendž Korporejšn (MCC), razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, već znači da smo odgovorni, američka sredstva su dobrodošla i željena, ali će ih koristiti naša vlada“, rekao je Kurti.

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je rekao da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira ravnopravno i od kojih građani imaju koristi.

„Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni Bosna i Hercegovina. Zanimljivo je da zemlje zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo ravnopravno tretirani i pomažemo građanima“, kazao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari