Kurti: reciprocitet štiti proizvođače 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na drugoj Konvenciji o proizvođačima Kosova, koju je organizovao Klub kosovskih proizvođača, da lokalni proizvođači predstavljaju stub kosovskog društva i ekonomije i ponovio da će, kako bi ih zaštitio, ukinuti takse od 100 odsto i uvesti mere reciprociteta, javlja Koha.

„Nismo za takse kao kaznenu meru prema potrošačima, već za reciprocitet kako bi zaštitili proizvođače. Čim dođem u svoju kancelariju, analiziraćemo preporuke i donećemo odluku o ukidanju tarife i uspostaviti reciprocitet“, rekao je Kurti.

Kurti je, takođe, rekao da će zajedno sa Fondom za razvoj biti podrška lokalnim proizvođačima.

„Od mene kao premijera imaćete najveću pažnju, tako da očekujem od ove konvencije vaše preporuke. Za preduzetnike ććemo ukloniti prepreke, stvoriti pravičnost za preduzeća, boriti se protiv utaje poreza i obezbediti proizvođačima pristupačnu električnu energiju. Sa Fondom za razvoj biće obezbeđena podrška za svakog proizvođača, rekao je Kurti i najavio da podršku poljoprivrednicima u količini koju proizvode, a ne u površini kojom raspolažu. Na Kosovu se malo ulaže jer je puno korupcije koja je uplašila potencijalne investitore. „Pravosudni sistem će biti efikasan i siguran za preduzeća“, poručio je Kurti i zatražio podršku da kosovski proizvođači budu zastupljeniji i na tržištima Albanije i Severne Makedonije, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari