Kurti: Referendum za ujedinjenje sa Albanijom, ali ne po cenu građanskog rata 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas da se zalaže za referendum za ujedinjenje sa Albanijom, ali ne i ukoliko bi to dovelo do Trećeg balkanskog rata.

Kurti je za Oksford politikal rivju rekao da bi konačni sporazum sa Srbijom mogao da se postigne, ali bi za to trebalo da postoji volja i iskrene namere obe strane.

„Moramo da postavimo jasne zahteve jedni drugima. Srbija ima neke zahteve za Ko0sovo, kao i mi za njih. Pored toga, neophodno je revidiranje sva 33 preliminarna sporazuma iz Brisela, koji se ne sprovode. Moramo da zatvorimo to poglavlje kako bismo krenuli napred“, kazao je Kurti, prenosi Kossev.

On je istakao da Beograd ne bi trebalo da se identifikuje sa Slobodanom Miloševićem i da žali za gubitkom Kosova, a tvrdi da je spreman da sasluša sve potrebe i zahteve Srba sa Kosova.

„Moram, međutim, da kažem da nisam spreman da se uključim u projekat kojim bi mi trebalo da kompenzujemo Srbiji za gubitak Kosova kao države koja je proglasila nezavisnost pre skoro 13 godina“, rekao je Kurti. Prema njegovim rečima, suze na licu predsednika Srbije nisu suze običnih Srba, već suze Srbije kao države, koja je izgubila Kosovo za vreme Miloševićevog režima.

Obični građani su ti koji bi trebalo da osete beneficije dijaloga i konačnog sporazuma, a ne političari, poručio je Kurti, uz naznaku da se trenutno primenjuje upravo takav pristup.

Kurti je govorio i o referendumu za ujedinjenje sa Albanijom, temi koja je ponovo došla u žižu interesovanja javnosti nakon što je Ramuš Haradinaj u predizbornoj kampanji u više navrata poručio da će do njega doći 2025, ukoliko Kosovo do tada ne postane ravnopravna članica Ujedinjenih nacija. Kurti za sebe kaže da je za nevećinske zajednice na Kosovu – Srbe, Bošnjake i Turke – on prvenstveno „građanin Republike“, ali da se to menja kada Srbija pokušava da se meša u unutrašnje stvari Kosova, kako političke, tako i druge.

„U toj situaciji je Kosovo slaba država da se suprotstavi hegemoniji Srbije, pa moram usled toga da postanem prvenstveno Albanac“, kaže Kurti.

Dodao je da je nakon raspada Jugoslavije cilj da se napravi „velika Srbija“, uz zaključak da se Srbi nigde u regionu nisu integrisali jer im to ne dozvoljava Beograd.

„Obični građani Srbi bi možda hteli da se integrišu, ali Srbija im to ne dozvoljava“, tvrdi Kurti. Sa druge strane, kada su u pitanju Albanci, Kurti kaže da bi oni želeli da se organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom. Podsetio je da je u prvom članu kosovskog ustava naznačeno da je Kosovo „nezavisna država“, ali u istom članu stoji i da Kosovo ne može da se pripoji drugoj zemlji.

On ukazuje da ne bi želeo da se dogodi bilo koji vid nasilnog ili nedemokratskog ujedinjenja, ali smatra da bi Kosovo trebalo da ima pravo da organizuje referendum, što ne bi nužno moralo da vodi ujedinjenju. „Ukoliko to može da se uradi mirnim i demokratskim putem, prihvatićemo rezultate referenduma, ali nikako nećemo započeti Treći balkanski rat zbog ujedinjenja sa Albanijom“, kazao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari