Lajčak prvo na Kosovu, pa u Beogradu i na kraju u Crnoj Gori 1Foto: EPA-EFE/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje trodnevnu posetu Kosovu.

Posle posete Kosovu on će posetiti Srbiju 3. i 4. marta, dok će 4. i 5. marta posetiti Crnu Goru. Tokom boravka u Prištini, Lajčak će se sastati sa predstavnicima institucija i političkih stranaka Kosova kao i sa predstavnicima Evropske unije.

Uoči Lajčakove današnje posete Ministarstvo inostranih poslova Kosova ocenilo je da se Rusija meša u pitanja regiona sa lošim namerama i da je od početka dijaloga Kosova i Srbije svojim delovanjem uvek pokušavala da spreči postizanje sporazuma. Kosovsko ministarstvo u odgovoru na objavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ocenilo je da to nije prvi put da se Rusija meša u pitanja regiona.

Zaharova je objavila fotografiju sa natpisom „Kosovo je Srbija“, i dodala da je pokušaj ubrzavanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda destruktivan.

„Svaki pokušaj ubrzanja takozvane konačne normalizacije odnosa Beograda i Prištine i arbitrarni rok da se to postigne smatramo destruktivnim. Važnije je koordinirati izvodljiv plan koji će takođe biti prihvaćen u javnosti“, napisala je Zaharova na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova u odgovoru za TV Kljan Kosova reklo je da to nije prvi put da Rusi pokušavaju da se mešaju i da izblede zapadni a pojačaju ruski uticaj u regionu.

„Izgradnja ‘humanitarne’ baze u Nišu u blizini Kosova, lansiranje voza koji sponzoriše Rusija za nasilni ulazak na Kosovo, organizacija incidenata na severu države od ruskih predstavnika zaposlenih u Unmiku i mnoge druge akcije, kao i druga javna i nejavna delovanja na različitim međunarodnim forumima jasno pokazuju rusku tendenciju da ometa proces pomirenja i narušava mir u regionu“, saopštio je MIP Kosova.

Zaharova je osim dijaloga komentarisala i situaciju na Kosovu nakon izbora 14. februara, a prema njenim rečima Rusiju zabrinjava radikalna retorika koju su kosovski Albanci koristili posle pobede Samoopredeljenja i očigledno očekuje reakciju Zapada na ove „provokacije“, kako ih naziva.

MIP Kosova u saopštenju je podsetio Rusiju da sve albanske stranke na Kosovu imaju jasnu prozapadnu i evroatlantsku orijentaciju.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari