Lavrov sutra u Beogradu želi da čuje stav Srbije o predlogu Vašingtona 1Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je uoči sutrašnje posete Beogradu da se nada da će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o predlogu Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Povodom poziva Vašingtona Beogradu i Prištini na sastanak 27. juna o normalizaciji odnosa, Lavrov je sinoć u Moskvi rekao da se nada da će u Beogradu razgovarati o tome „kako srpsko rukovodstvo konkretno vidi praktične korake onih država koje predlažu posredničke usluge“.

„Ne bih hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu kao i pri posredovanju Brisela“, kazao je Lavrov novinarima, dodajući da je to posredovanje „ostalo na papiru“.

Po njegovim rečima, Moskva će svoj stav prema mogućim sporazumima odrediti polazeći od toga kako se budu realizovali u realnom životu.

Lavrov sutra dolazi u radnu posetu Srbiji gde će s predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem razgovarati o političkoj i ekonomskoj saradnji, Balkanu i drugim medjunarodnim pitanjima, najavljeno je u Moskvi.

Jedna od važnih tema biće, kako se očekuje, pitanje Kosova o čemu je predsednik Srbije u ponedeljak telefonom razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Moskva se zalaže za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN, saopšteno je iz Kremlja posle razgovora dvojice lidera.

Vučić će iduće nedelje otuputovati u Moskvu gde će se sastati s Putinom i 24. juna prisustvovati vojnoj paradi povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari