Lazarević: Spekuliše se da je Haradinaj bio pod pritiscima zbog taksi 1Foto:N1

Ostavka Ramuša Haradinaja je otvorila širi spekulativni odnos za tumačenje jer je on stabilizovao svoj uticaj u kosovskoj javnosti, izjavila je za FoNet urednica portala Kossev Tanja Lazarević.

Ona je rekla da je politički uticaj Haradinaju naglo skočio posle uvođenja taksi u novembru prošle godine, dok je Hašimu Tačiju opadao.

„Haradinaj je stabilizovao svoj uticaj u kosovskoj javnosti, postao je glavni igrač na Kosovu poslednjih meseci i današnja ostavka je otvorila širi spekulativni odnos za tumačenje“, objašnjava Lazarević.

U tim spekulacijama navodilo se da je Haradinaj bio pod jakim pritiscima da se ukinu takse, i to od „zapadnih partnera“, i da je viđen kao glavni kočničar dijaloga između Beograda i Prištine, ocenila je Lazarević.

„On je na Kosovu na toj odluci gradio popularnost, ali je paradoksalno, ona bila veoma nepopularna kod zapadnih partnera, u Beogradu i regionu“, istakla je Lazarević.

Dodala je da je fer reći i da se on video kao glavna prepreka za ono što je Beograd predlagao – razgraničenje u vidu etničke podela Kosova.

„Nije mi teško da zamislim to da – koliko je sa jedne strane Haradinaj bio miran i uveren da nema bojazni po njega da bi mogao ponovo da se nađe na spisku za sud, toliko bi mogao da se plaši da se na njemu ne nađe njegov brat Daut, i da se spekuliše da su takve informacije mogle da dođu iz Tačijevog kruga“, zaključila je ona.

Podsetimo, kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari