Ljajić: Zemlje Zapadnog Balkana kao konkurenti 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da se puno govori o regionalnoj saradnji, ali da se, na nivou politike, zemlje Zapadnog Balkana međusobno doživljavaju više kao konkurenti, nego kao partneri.

Put u Evropsku uniju vodi preko regionalne saradnje, ali potrebno je vreme da se reše neka politička pitanja, rekao je Ljajić na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i ocenio da će se jačanjem privredne saradnje stvoriti povoljna klima za rešavanje političkih problema.

Evropa nije ista Evropa kao pre tri ili četiri godine. Nekada smo mi izvozili nacionalizam, a sada nacionalizam, pojačan populizmom, dolazi ovde u izobilju, izjavio je Ljajić.

On je rekao da je stepen etničke distance kod mladih 2,5 puta veći nego kod osoba starijih od 50 godina.

Ogroman je stepen mržnje, izjavio je Ljajić, uz ocenu da „slaba EU ne može biti katalizator modernizacije naših društava“.

Zapadni Balkan ima šansu ako budemo zajedno, ukoliko povežemo infrastrukturu, rekao je Ljajić i dodao da Srbija najveću trgovinsku razmenu u regionu ima sa Bosnom i Hercegovinom, ali je na tom području infrastruktura najlošija, što se tiče puteva i graničnih prelaza.

Ljajić je naveo da je u Srbiji od svih javno – privatnih projekata zaživeo samo jedan.

Razlog je postojanje milion dozvola i procedura, koje postoje pod izgovorom da se mora sprečiti korupcija, izjavio je Ljajić.

Govoreći o digitalizaciji i modernizaciji obrazovanja, Ljajić je izneo podatak da se u članicama EU u nauku ulažu, u proseku, 533 evra po stanovniku, a na Zapadnom Balkanu 42 evra.

Iz našeg regiona u EU odlazi šest puta više obrazovanih ljudi nego iz ostatka sveta. Dodatni problem je što oni odlaze bez namere da se vrate, rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari