Ljimaj i Ahmeti: U prvoj polovini godine nastaviti dijalog ubrzanim ritmom 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti danas su posle susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Briselu izjavili da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini ove godine treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

„Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv od strane Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama“, kazao je Ahmeti.

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

„Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bi smo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu“, kazali su Ljimaj i Ahmeti.

Oni su zatražili da se svaki poziv i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju treba da se pošalje i pregovaračkoj ekipi.

„Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima“, rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja taksi i liberalizacije viza.

Dodali su da se takse „neće povući na suvo“.

„One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju“, kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Majka Kocijančić je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari