London domaćin samita EU - zapadni Balkan 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Velika Britanija je snažno zainteresovanaa za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Evrope, uveravaju iz Londona.

Manje od godinu dana uoči izlaska iz Europske unije, Velika Britanija u ponedeljak i utorak u Londonu organizuje Samit EU – zapadni Balkan, koji će okupiti čelnike balkanskih država, predstavnike evropskih institucija te visoke predstavnike devet zemalja članica EU-a.

Dvodnevni samit održava se u sklopu Berlinskog procesa, koji je 2014. godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, kako bi ohrabrila zemlje regije na sprovođenje reformi i pokazala im da EU, uprkos zamoru od proširenja, i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterijume za članstvo.

Na londonskom samitu učestvuju kandidati za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija, Slovenija i Poljska, potom Velika Britanija, kao domaćin, te Bugarska, koja je u maju 2018. godine u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i balkanskih država.

Reč je o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU – zapadni Balkan.

Nakon prvog samita u Berlinu, održana su još tri sastanka – u Beču, Parizu i Trstu.

Razgovori o sigurnosnim izazovima

Prvoga dana samita, u ponedeljak, okupit će se ministri spoljnih i unutarašnjih poslova, koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om.

Na sastanku šefova diplomatija učestvovaće europski poverenik za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, a predviđena je i rasprava s predstavnicima civilnih udruženja.

Kako je najavljeno, sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja učesnica otvoriće britanski ministar Sajid Javid.

Uvodno obraćanje na temu važnosti razgovora o sigurnosti, terorizmu te teškom i organizovanom kriminalu održaće Ben Volis, britanski ministar za sigurnost i ekonomski kriminalitet.

Na samitu će se, takođe, razgovarati o „prioritetnim sigurnosnim pitanjima, kao što su razmena informacija i saradnja, potom pitanje nezakonitog posedovanja, uotrebe i trgovanja vatrenim oružjem te pitanje trgovanja ljudima, prisilan rad i migracije te korupciju i sigurnost“.

Važan, trajan i pouzdan partner EU-a

Drugoga dana samita, u utorak, okupiće se čelnici uključenih zemalja, a sastanak će otvoriti britanska premijerka Tereza Mej.

Koordinator samita, britanski diplomata Andrej Pejdž, rekao je nedavno da Velika Britanija, uprkos Bregzitu, želi biti „važan, trajan i pouzdan“ partner EU-a, naročiito u pitanjima sigurnosti, te da je London snažno zainteresovan za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Europe.

„Originalni fokus Berlinskog procesa od početka je bio na ekonomskoj stabilnosti, pomaganju balkanskim državama na međusobnom povezivanju infrastrukture – putevu, železničkih pruga, telekomunikacija…“, kazao je Pejdž.

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari