LSV i Vojvođanski front: Srbija u pet izbornih jedinica, predlog novog izbornog zakona 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanski front predstavili su predlog novog izbornog zakona Republike Srbije koji podrazumeva novu izbornu organizaciju države u pet izbornih jedinica.

Dokument je, kako je saopšteno, zajednički predlog članica Vojvođanskog fronta i potpisaće ga LSV, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Rumunska stranka, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Forum intelektualaca V-21, Savez vojvođanskih Slovaka i Vojvođanska zelena unija.

Predlog Vojvođanskog fronta je da se Srbija organizuje u pet izbornih jedinica. Prva bi obuhvatala upravne okruge na teritoriji opština Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji već imaju svoje izbore za pokrajinski parlament i u tom smislu je to jedna zaokružena izborna celina.

U Vojvodini je na poslednjim izborima bilo 1.693.838 birača. Na osnovu toga bi se za NSRS biralo 64 narodnih poslanika, a u aktuelnom je 48 poslanika iz Vojvodine. Druga izborna jedinica bi obuhvatala grad Beograd koji je, takođe, jedna zaokružena izborna celina.

Sličan je i broj birača (1.604.376) i u njoj bi se birao 61 narodni poslanik, umesto sadašnjih 94. Treća bi obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moravički, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski okrug. I u njoj ima 1.722.822 birača i iz nje bi se biralo 65 narodnih poslanika. Četvrta izborna jedinica obuhvatala bi Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug. Tu je 1.446.023 birača i iz nje bi dolazilo 55 narodnih poslanika.

Peta izborna jedinica obuhvata upravne okruge na teritoriji Kosova i Metohije i sve birače upisane u birački spisak, a koji nisu na teritoriji prvih pet izbornih jedinica (dijaspora).

Tu je upisano 95.000 birača i biralo bi se pet narodnih poslanika. Mandati bi se raspoređivali srazmerno broju osvojenih glasova, metodom najvećeg količnika (Dontova raspodela). Broj narodnih poslanika koji se bira bi se usklađivao u momentu raspisivanja izbora, a na osnovu broja upisanih birača u datoj izbornoj jedinici.

Cenzus bi bio tri odsto osvojenih glasova, a za stranke nacionalnih zajednica bi važioprirodni prag, osim u slučajevima kada određena nacionalna zajednica, u određenoj izbornoj jedinici po ovoj podeli ima po popisu više od pet odsto svoje populacije.

Ovakav predlog podrazumeva i veći broj biračkih mesta, a da bi se kandidovala izborna lista potrebno je 5.000 overenih potpisa birača, a za svaku sledeću još po hiljadu potpisa. Vojvođanski front će Predlog novog izbornog zakona dostaviti predsedniku Narodne Skupštine Srbije Ivici Dačiću i izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari