LSV: Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma 1Foto: Jovan Njegović Drndak - LSV Zrenjanin

Zbog zlonamernih i politički nepismenih Vulinovih kadrova Liga socijaldemokrata Vojvodine u saopštenju navodi međunarodno potvrđene činjenice: Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma kao aktivna učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je upravo zbog toga pravno kvalifikovan kao međunarodni konflikt. Garanti Dejtona nalaze se u Upravnom odboru Veća za implementaciju mira i to su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska. Prema sporazumima, Upravni odbor visokom predstavniku u BiH daje političke smernice. U Sarajevu, visoki predstavnik predsedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mesečno. Uz to, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje.

„Zbog toga ponavljamo da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da ‘Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima’ veoma opasna po regionalnu stabilnost i da je u suprotnosti sa politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosni i Hercegovini, koji zvanično zastupa vlast u Srbiji“, ističe se u saopštenju LSV.

LSV navodi da Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage, a da ideje o drugačijim bezbednosnim okvirima, koje je izneo Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema susedne države i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog ugovora, preuzela.

„Funkcioneru nečega što se, iz nepoznatih razloga, naziva Pokret socijalista, Bojanu Torbici poručujemo da Vojska Srbije pripada građanima Republike Srbije koji finansiraju njeno postojanje, i nikome drugome! Poručujemo im i da ćemo učiniti sve da sprečimo sumanute umove iz devedesetih, koji su zbog izostanka lustracije i zabrane vladajućih partija iz vremena vladavine balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i kamarile domaćih izdajnika u mogućnosti da ponove svoju navodnu brigu za Srbe sa prostora nekadašnje Jugoslavije i da ih ‘brane’. Gde god su ih Vulin i njemu slični branili tokom devedesetih godina – tu Srba danas više nema. Jer, koga Vulin brani, taj zna da je došlo vreme da se zabrine za sebe, svoju porodicu i svoju zemlju“, navodi se u saopštenju.

LSV je još jednom pozvao predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić „da se izjasni da li su stavovi nesposobnog ministra odbrane ujedno i stavovi aktuelne Vlade“.