Lutovac: Dezinformacije o puču se plasiraju iz ličnog interesa 1Foto: Medija centar

„Nema nesuglasica u Demokratskoj stranci. Mi imamo svoje organe i stranačka tela u okviru kojih debatujemo i donosimo odluke.

Dezinformacije o puču putem režimskih medija plasiraju oni koji brinu isključivo o sopstvenom interesu. Podrška Savezu je opšta i stabilna širom Srbije i to će se potvrditi na sednici Glavnog odbora“, kaže za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, reagujući na pisanje pojedinih medija da će se grupa nezadovoljnih u DS u nedelju na sednici Glavnog odbora stranke usprotiviti ulasku u Savez za Srbiju i da će čak pokušati da njega smeni sa mesta predsednika stranke.

Već duže vreme se spekuliše da se sve veći broj funkcionera protivi tome da stranka uđe u Savez u kojem će biti Dveri, a moguće i DSS, ali, kako naši izvori navode, nezadovoljstvo se uvećalo pred sednicu Glavnog odbora koja je zakazana za nedelju, 2. septembar, u 11 sati u opštini Stari grad, i to istoga dana kada i osnivačka skupština Saveza za Srbiju. Unutarstranački sukobi poslednjih dana prelili su se i na Vajber grupu u kojoj su svi vodeći funkcioneri i većina članova GO stranke. Iz ove grupe najpre je izbačen Radoslav Milojičić, a navodno je sa liste članova Vajber grupe uklonjena i potpredsednica Dragana Rakić. Kamen spoticanja, saznajemo, bio je dnevni red za predstojeću sednicu Glavnog odbora.

Namera nezadovoljnih u DS je da u nedelju pokušaju da obore kvorum, a da ukoliko u tome ne uspeju, napuste sednicu GO, pa čak i Demokratsku stranku. Iz DS poručuju da je kvorum obezbeđen i da tu neće biti nikakve dileme.

„U toku leta obišli smo skoro sve odbore i razgovarali o Savezu i unutrašnjim reformama. Postoji puna podrška odbora širom Srbije. To govori da je priča o „puču“ konstrukcija vlasti i da je nastala iz straha od Saveza. Prave demokrate razmišljaju svojom glavom, ne glavom režimskih medija. Svaki iskreni član zna da u ovom dramatičnom trenutku jedini cilj mora biti osvajanje slobode i zalaganje za opstanak Srbije. „Puč u Demokratskoj stranci“ o kojem piše deo režimske štampe, samo je još jedna pusta želja vladajućeg režima koja se neće ostvariti. Takve tekstove najviše volimo da čitamo jer nam otkrivaju čega se Aleksandar Vučić plaši, a čemu se nada. Jasno je da se plaši Saveza za Srbiju, a nada da će DS odustati od već donete odluke da bude jedan od osnivača tog saveza. Nada će im se ugasiti u nedelju“, napominje za Danas Dejan Nikolić, potpredsednik DS.

Da su demokrate skup pametnih ljudi koji misle svojom glavom slaže se i Radoslav Milojičić Kena, za koga pojedini mediji tvrde da se protivi ulasku DS u Savez. On, međutim, juče nije želeo da komentariše navodne sukobe u DS.

„Stranačke stvari komentarišem na stranačkim organima. Dolazim u nedelju na sednicu Glavnog odbora, ali ne znam da li da ponesem samo sliku Ratka Mladića ili moram da nosim i Putinovu, kako bih ispoštovao koaliciju“ , kaže Milojičić za Danas aludirajući na buduće koalicione partnere DS u Savezu – Dveri i DSS.

Niko u DS juče zvanično nije želeo da otkrije ko čini grupu nezadovoljnika u DS. Pojedini mediji su tvrdili da iza „pobune“ stoji bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i Gordana Čomić, koja je tesno izgubila na stranačkim izborima za predsednika. Novo rukovodstvo stranke to negira i navodi da se Šutanovac pasivizirao, a da Čomićeva, iako ima drugačije mišljenje, nije sklona razbijanju stranke. Grupu nezadovoljnika, kako tvrde naši sagovornici, „predvodi Srđan Egić, član Izvršnog odbora IO, inače kadar iz Vojvodine i još par anonimusa“.

„Verujte da ne znam šta se događa u stranci. Ne učestvujem ni u kakvim dogovorima“, pojasnio je juče za Danas Šutanovac, napominjući da više nije profesionalni političar, ali da se i dalje bavi politikom i učestvuje u radu stranke. On je gostujući na N1 rekao i da je obećao da u javnosti neće kritikovati DS, ali da smatra da DS treba da ima jasne stavove, vizije, ideju, i da će o tome pričati u nedelju na Glavnom odboru. Naveo je i da DS ne može nemo da gleda na to što neko pravi vojne kampove za decu, samo zato što je on saradnik u opozicionom savezu. Gordana Čomić juče nije odgovarala na poruke i pozive.

Da je zbog naelektrisane situacije u Demokratskoj stranci dovedena u pitanje osnivačka skupština Saveza za Srbiju koja je zakazana za nedelju, 2. septembar, u 17 sati u Sava centru negira jedan od osnivača tog saveza Dragan Đilas.

„Vučićeve laži ne komentarišem, bez obzira da li ih je izrekao on ili njegovi sledbenici. Zamolio bih vas da pozovete direktora Večernjih novosti Milorada Vučelića i pitate da li će se Novosti izviniti čitaocima zbog laži koju su objavili. Ali i B92 i sve ostale koji su tu laž preneli“, kaže za Danas Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju.

I drugi osnivači Saveza tvrde da osnivanje teče po planu i da ostaje dogovor da u Savez ulaze DS, Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića, Levica Srbije Borka Stefanovića, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Željko Veselinović i Sindikat Sloga i Otadžbina Slaviše Ristića.

Pripreme napreduju odlično

„Pripreme za formiranje Saveza za Srbiju napreduju odlično. Sve je više političkih organizacija, udruženja i pokreta i pojedinaca koji žele da se pridruže Savezu i borbi za bolju Srbiju. Pokušaji režima i njegovih medija da to osujete su tragikomični. DS je važan činilac i jedan od stubova udruživanja opozicije i zato se Vučić dugo trudi da ugrozi tu stranku. Siguran sam da mu to neće uspeti i da će formiranje Saveza narednih dana definitivno promeniti političke odnose u Srbiji“, ističe za Danas Janko Veselinović

DSS o Savezu krajem septembra

Demokratska stranka Srbije u nedelju na osnivačkoj skupštini u Sava centru neće postati deo Saveza za Srbiju. „Kontakti sa Savezom za Srbiju postoje, ali DSS neće donositi nikakvu odluku pre sednice Glavnog odbora. Ta sednica biće sazvana za drugu polovinu septembra“, kaže za Danas Uroš Piper, medijski koordinator DSS.

Prenaduvana priča

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, uz konstataciju da je veoma nezahvalno da on komentariše unutrašnje stvari u nekoj drugoj partiji, kaže da se o navodnim problemima u Demokratskoj stranci uglavnom piše u provladinim tabloidima, što zapravo pokazuje kome ta priča najviše odgovara.

– Čini mi se da je ta priča preterana i prenaduvana, te da tu zaista nema nikakvih pravih problema, kao što ih neće biti ni u budućem radu Saveza za Srbiju i Demokratske stranke. U režimskim novinama obično svašta piše, a to što piše uglavnom nije istina – smatra Stefanović i dodaje da mediji bliski vlasti takvim pričama pokušavaju da destabilizuju Savez pre nego što je isti i formiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari