Lutovac: Sekretar DS sazvao sednicu GO u ime predsednika 1Zoran Lutovac Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je sekretar stranke sazvao sednicu Glavnog odbora (GO) u ime predsednika a mimo njegovog znanja i odoborenja.

Lutovac je u pisanoj izjavi naveo da je sekretar DS time grubo prekoračio ovlašćenja koja su mu delegirana Statutom.

Dodao je da je Sekretarijat poslao poziv članovima GO koristeći spisak članova od 8. marta, ignorišući sve promene koje su nastupile.

„Ne obazirući se na odluke Predsedništva i Izvršnog odbora, na sednicu su pozvana i lica koja ne mogu učestvovati u radu i odlučivanju GO“, rekao je Lutovac i dodao da saziv koji je koristio sekretar nije važeći zbig čega je bilo potrebno poslati poziv samo onima koji su članovi GO u skladu sa odredbom Statuta da se spisak zaključuje 5 dana pre održavanja sednice.

Prema njegovim rečima, sekretar i zaposleni u sekretarijatu odbili su da pošalju pozive na osnovu ažuriranog spiska članova GO, kao i da su to umesto njih učinili direktor stranke i sekretar Izvršnog odbora.

Različito o sednici Glavnog odbora

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac sazvao je sednicu Glavnog odbora stranke za 21. jun u 12 časova u sali Madlenianum u Zemunu, a grupa zaposlenih u Sekretarijatu stranke ga je optužila za pokušaj prekrajanja spiska Glavnog odbora za sednicu koja je bila zakazana za 14. mart ove godine.

„17. juna 2020. posle radnog vremena, u centralu stranke ušli su predsednik stranke Zoran Lutovac, direktor stranke Ivan Petrović i sekretar Izvršnog odbora Darko Simić, sa namerom da prekrajaju zaključen spisak Glavnog odbora za sednicu zakazanu za 14.3.2020, a više puta odlaganu“, naveli su zaposleni.

U Lutovčevoj poruci članovima Glavnog odbora se, medjutim, tvrdi da je Sekretarijat „zapravo poslao poziv članovima Glavnog odbora koristeći spisak članova od 8. marta 2020. godine i ignorišući sve promene koje su nastupile“, kao i da je sekretar stranke Goran Jajić „sazvao sednicu u ime predsednika, a mimo njegovog znaja i ovlašćenja, čime je grubo prekoračio ovlašećenja“.

„Ne obazirući se na odluke Predsedništva i Izvršnog odbora, na sednicu su pozvana i lica koja ne mogu učestvovati u odlučivanju. Saziv koji je poslao Sekretarijat nije važeči“, navodi se u poruci Lutovca.

„Obaveštavamo vas da ćemo u nedelju mi vršiti verifikaciju članova Glavnog odbora, kao što smo to i do sada radili, u skladu sa Statutom DS i pravilima koja moraju da važe u Demokratskoj stranci“, kaže se u poruci zaposlenih u Sekretarijatu DS.

„Sekretarijat je dužan da kaže da sekretar stranke apsolutno nije prekršio nijedno pravilo niti proceduru u DS. Procedure krše neki drugi. U mandatu aktuelnog rukovodstva, sastav Glavnog odbora menja se po potrebi, u zavisnosti od toga kolika je većina potrebna. Dobro se znamo, dugo vremena saradjujemo, mnogi od nas su radili i sa Zoranom Đinđićem, zbog toga smo dužni da kažemo istinu i procedure vratimo u okvire pravila i morala“, kaže se u poruci zaposlenih u Sekretarijatu DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari