Lutovac: Vučić pokušava da preuzme DS 1Foto: FoNet/Nenad Đorđevic

„Sama činjenica da se o Demokratskoj stranci toliko priča, debatuje ili prognozira govori o tome da je DS na dobrom putu i da mnogima to smeta, a pre svega Aleksandru Vučiću“, kaže u razgovoru za Danas Zoran Lutovac.

On (Vučić) pokušava da preko svojih podanika i najamnika potpuno uništi Demokratsku stranku ili da preuzme kontrolni paket uticaja u njoj. Međutim, dok god je pravih, autentičnih demokrata to se neće desiti, ističe lider Demokratske stranke odgovarajući na naše pitanje kako komentariše ocene pojedinih analitičara i političkih protivnika da će njegova stranka nakon predstojećih izbora i bojkota nestati sa političke scene.

Tvrdite da Aleksandar Vučić na sve načine pokušava da razbije DS, ali se čini, ipak, da nije niko sa strane potreban kada to već uspešno rade same demokrate?

Pogledajte samo broj naslova i gostovanja u Vučićevim medijima kada se pojavi neki nezadovoljni član Demokratske stranke. Jasno je da bez podrške režimskih medija koji nameću teme, neslaganje nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera ne bi bilo predstavljeno i tretirano kao razbijanje DS, niti bi imalo toliku pažnju drugih medija i javnosti. Kreiranjem takve atmosfere oni nameću teme i nerežimskim medijima. Nije potreban preveliki trud da biste uočili sledeći obrazac: režimski tabloidi nameću teme o podelama u DS-u, daju prostor „nezadovoljnima“, a onda to postaje tema za ostale režimske, pa i nerežimske medije. Nema prostora za razgovore o programskim stavovima, važnim političkim temama. Uostalom, kad pogledate i ovaj intervju, vidite da je isključivo posvećen „problemima“ u DS-u.

Svi mediji su preneli „eksluzivnu izjavu Gordane Čomić da je isključena iz Demokratske stranke, a samo pre dva dana Etički odbor DS preporučio je da ona bude isključena iz stranke?

Mediji su malo senzacionalistički preneli vest Etičkog odbora. Etički odbor je preporučio da se pokrene disciplinski postupak, a ne da bude isključena iz stranke. Da li će biti izrečena neka disciplinska sankcija i koja, o tome će odlučivati nadležni organi stranke.

Kako je moguće da niko od rukovodstva DS nije znao da će Čomić da prekine bojkot, ako ste čuli najavu sednice parlamenta na čijem dnevnom redu su i njena dva predloga zakona i kako vam zvuči otvorena podrška Vučića tim predlozima?

Ona unutar svoje stranke nije ni pokušala da dobije podršku za taj čin, ali je dobila podršku SNS-a i vladajuće većine. Otvorena podrška Aleksandra Vučića, Maje Gojković, Ane Brnabić i drugih naprednjaka vam o tome govori više od bilo kakvih dubinskih analiza. Režim i njegovi mediji će spremno skočiti da brane i podržavaju svakoga ko im svesno ili nesvesno pomaže ili radi protiv Demokratske stranke.

Zbog čega na isti način Etički odbor nije reagovao kada je Dragoljub Mićunović podigao buru svojim stavom da je bojkot izbora besmislen i neostvariv ili u slučaju Radoslava Milojičića koji javno kritikuju vaš i rad stranke?

To je pitanje za Etički odbor, ali pretpostavljam da je razlog taj što je u prvom slučaju u pitanju izražavanje političkog stava o bojkotu, a u drugom svesno kršenje odluke organa stranke o tome da se bojkotuje rad Skupštine. Etički odbor je dao preporuku da se povede disciplinski postupak i protiv Milojičića, ali ne zbog toga što kritikuje predsednika ili rad stranke, nego, pre svega, zato što svojim izjavama i postupcima narušava ugled stranke. Ovakve odluke su svakako teške za Demokratsku stranku, jer je potrebno postići balans između poštovanja različitih mišljenja i stranačkih odluka. Demokratska stranka je organizacija koja je uvek gajila kritičko mišljenje, u kojoj su odluke preispitivane u potpuno slobodnoj unutarstranačkoj debati. Demokratija podrazumeva slobodu mišljenja, ali i poštovanje procedura. Kada posle rasprava jednom bude doneta, odluka je obavezujuća za sve članove. Ako poštujemo samo one odluke sa kojima se slažemo, onda to nije demokratija, niti odgovorno ponašanje.

Pojedini članovi DS, koji su već duže nezadovoljni ne kriju da će možda na predstojeće izbore sa Pokretom Srbija 21?

Siguran sam da će imati jako dobre izgovore. Poštenije je da se jasno odrede prema ovom režimu na taj način, nego da građani njihove stavove neosnovano povezuju sa Demokratskom strankom.

Postoje i spekulacije da će neki funkcioneri DS, nezadovoljni svojim položajem unutar stranke izaći na izbore na zajedničkoj listi sa nekim drugim poslanicima? Zar to neće značiti i novo cepanje DS?

Neće biti novog cepanja Demokratske stranke zbog toga što nekolicina, uglavnom bivših funkcionera, želi da izađe na izbore.

Pojedini mediji pišu i da vam je Saša Paunović, jedan od vaših najbližih saradnika okrenuo leđa jer želi da izađe na lokalne izbore. Ako se zna da je i on zagovarao bojkot pitanje je kako su to sada lični razlozi važniji od stranačkih i opštih?

Saša Paunović nije čovek koji „okreće leđa“. On ima argumente za to zašto bi Paraćin trebalo da bude izuzet iz bojkota, kao što je bio izuzet kada su se bojkotovale lokalne skupštine. U skladu sa Statutom i procedurama on traži podršku za to unutar stranke. Ako ne uveri potrebnu većinu neće ni dobiti podršku za to.

Kažete da pojedini članovi DS nezadovoljni svojim položajem žele da poboljšaju svoju poziciju. Zar sadašnja pozicija Aleksandre Jerkov, Gordane Čomić, Balše Božovića nije odlična?

Vi smatrate da je njihova pozicija odlična, ali oni možda ne smatraju. Ima i onih koji su se navikli da žive od stranke, a ne za stranku. Teško im je da budu prava opozicija, bez poslaničkih plata, dnevnica, privilegija… Shvatam da je teško preko noći izgubiti neke privilegije, ali svi mi donosimo i sopstvene odluke i posle živimo sa njihovim posledicama. Valjda je jasno da nisam postao predsednik stranke u finansijskoj blokadi, a zatim odlučio da se zalažem za bojkot izbora da bih od politike lagodno živeo. To je izgleda nekima nepojmljivo. Srećom, oni su danas manjina u Demokratskoj stranci.

Dragoljub Mićunović vam je zamerio da ga niste dovoljno jasno branili kada ga je Boško Obradović izvređao na društvenim mrežama. Jedna od zamerki bila je i da neko drugi sa strane upravlja vašom strankom?

Vrlo jasno i nedvosmisleno sam branio njega lično, ali pre svega princip da ne možete da napadate ličnost, da možete da polemišete i da se sukobljavate sa stavovima i postupcima, ali ne i da udarate na nečiji lični integritet. To sam učinio i javno i na sednici predsedništva SZS. Isto tako, neprimereno je da bez ikakvih osnova i argumenata iznosite u javnosti nipodaštavajuće ocene o sopstvenoj stranci poput one da strankom upravlja neko van stranke. To je nedopustivo, naročito ako je izrečeno od strane jednog od osnivača i prvog predsednika obnovljene Demokratske stranke. Sasvim je razumljivo kada tako govore Vučićevi mediji, ali je potpuno neprihvatljivo kada tako govore funkcioneri ili članovi DS-a. Strankom upravljaju i odluke u stranci donose isključivo njeni članovi, tako je sada i tako će biti.

Aleksandra Jerkov kaže da se mora napraviti plan bojkota. Imate li već neki plan kako će ta kampanja izgledati?

Plan, naravno, postoji, ali će dobro doći i nove ideje i predlozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari