Macura: U opoziciji postoje oprečne ideje o protestu 13. aprila 1Tatjana Macura Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Narodna poslanica i članica Predsedništva Stranke moderne Srbije Tatjana Macura izjavila je da u opoziciji postoje oprečne ideje o tome kako bi veliki protest u Beogradu, zakazan za 13. april, trebalo da izgleda.

Macura je za N1 rekla da je na današnjem sastanku opozicionih stranaka koji su potpisnice Sporazuma sa narodom, a među kojima je i Stranka moderne Srbije, dogovoreno da se do kraja nedelje opet okupe sa predloženim planom aktivnosti za protest 13. aprila.

Za sada nema zvanično planiranih aktivnosti. Imamo male nesuglasice kako (protest) treba da se izvede, kako treba da izgleda, koliko treba da traje…“, rekla je Macura.

Upitana da li opozicija još nema konkretne ideje u vezi sa tim protestom, ili ima oprečne ideje, Macura je odgovorila da joj se „čini da su oprečne“.

Neki od nas insistiraju da protest bude aktivniji – da bude višednevno ostajanje građana ispred Skupštine, neki idu u radikalnije ideje, a neki žele da bude 13. bude masovni skup, i da se tom masovnošću pošalje poruka vlasti„, pojasnila je Macura.

Rekla je i da je kulminacija odnosa Stranke moderne Srbije sa organizacijom protesta „Jedan od pet miliona“ bila kada je pre mesec dana bila najavljena kao jedan od govornika na protestu u Pančevu, da bi joj u međuvremenu bio otkazan poziv, jer su iz Saveza za Srbiju, kako tvrdi, insistirali da narodna poslanica Marinika Tepić mora da bude glavni govornik.

„Nekoliko puta smo pokušali da učestvujemo u organizaciji u nekoliko gradova, i bili smo odbijeni. Dalje nismo insistirali, ali smo se odazivali tamo gde ne učestvuju predstavnici SZS, ili njihov uticaj nije snažan, i to se nastavilo i do danas. Odlazimo tamo gde nas organizatori pozivaju„, rekla je Macura.

Neslavni upad na RTS prekretnica protesta

Macura je ocenila i da je prekretnica protesta bio „neslavni upad na RTS“ koji, prema njenim informacijama, zaista nije bio planiran.

„To je jedan nasilni korak koji je napralvjen, posle čega je teško vratiti se nazad„, smatra Macura.

Dodala je i da joj je žao što su se sa protesta povukli pojedini glumci, koji su bili prepoznati kao vođe i tampon zona između građana i političara, a koji su i sami „izlazili javno i suočili građane sa istinom da postoji insistiranje političkih struktura da se ti protesti do kraja politizuju“.

Političari, prema njenom mišljenju, treba da preuzmu drugu ulogu koja se ne odnosi na organizacioni deo, a to je da nezadovoljnim ljudima koji izlaze na proteste, ponude program.

Macura je rekla i da Stranka moderne Srbije ne može da stane iza 30 tačaka programa Saveza za Srbiju, jer neke od tih stavki nisu opisane do kraja, dok su neka rešenja primer „retrogardne politike“.

Što se Sporazuma sa narodom tiče, Macura smatra da svi mogu da stanu iza zahteva za slobodom medija i fer izbornim uslovima. da se izborimo da prvi sledeći izbori budu maksimalno fer, i mediji da ne upadamo, već da se izborimo da institucije poput REM rade svoj posao.

Dodala je i da se nada da će se opozicija izboriti da prvi sledeći izbori u Srbiji budu održani u maksimalno fer uslovima, i da će stranke nakon ovog perioda, biti u prilici da suoče svoje političke programe i prekinu sa estradizacijom politike zbog koje su zanemarena glavna državna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari