Maja Gojković tvrdi da je vanredno stanje uvedeno u skladu sa Ustavom 1Maja Gojković Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u odgovoru grupi poslanika koji traže sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se potvrdila odluka o uvođenju vanrednog stanja, podsetila je da član 200 Ustava Srbije predviđa da kada Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Prema njenim rečima Član 200 stav 8 Ustava Srbije precizira da kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

„Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja“, objasnila je Gojkovićeva i dodala da isto važi i kada je reč o merama kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava.

Dakle ,Vlada je dužna da ih podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Gojković je objasnila da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ane Brnabić, a na osnovu procene rizika po bezbednost građana, koju je dostavio ministar odbrane, 15. marta uputili parlamentu zajednički predlog da Narodna skupština proglasi vanredno stanje zbog širenja zarazne bolesti COVID 19.

„Imajući u vidu epidemilološku situaciju i preporuku da se ne sazivaju i održavaju skupovi koji uključuju više od 50 ljudi, predložila sam da takvu odluku zajedno donesu predsednik Skupštine, Vlade i predsednik Republike, i to se dogodilo 15. marta. Razlog za donošenje ove odluke leži u činjenici da dalje širenje na teritoriji Republike Srbije zarazne bolesti COVID-19, čiju je pandemiju proglasila Svetska zdravstvena organizacija, predstavlja javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana“, navela je predsednica parlamenta u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da dalje širenje zarazne bolesti COVID-19 može značajno da ugrozi zdravlje šire populacije stanovništva i normalno odvijanje života u Srbiji, funkcionisanje institucija, javnih službi i privrede, tako da rizici i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju proglašenje vanrednog stanja.

Zahtev za sazivanje sednice su podneli poslanici Dosta je bilo, Branka Stamenković, Saša Radulović i Vojin Biljić, kao i samostalni poslanici Ðorđe Vukadinović, Miladin Ševarlić, Srđan Nogo, Zoran Radojičić i Aleksandra Čabraja.

Na konferenciji za novinare u Skupštini samostalni poslanici istakli su da nemaju poverenja u vladajuću strukturu i smatraju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi vanredno stanje za vodjenje predizborne kampanje i obračun sa političkim protivnicima.

Lider DJB Saša Radulović naglasio je da je iz instituta „Batut“ potvrđeno da je vlast još 1. marta znala da ima zaraženih, ali je 4. marta Vučić raspisao izbore.

„Onda je petog marta skupljao potpise, pa je pustio Šapića i Šešelja, i socijaliste, i „Srbiju 21″ da skupe potpise i predaju liste, a tek onda ga je uhvatila panika“, rekao je Radulović i dodao da vlast namerno diže paniku i opravdava vanredno stanje, „a jedini koji se ovih dana bavi politikom je predsednik Srpske napredne stranke. Ponovio je da je Ustavom propisano da su predsednik Republike, predsednica Skupštine i predsednica Vlade pre proglašenja vanrednog stanja morali da dokažu da Skupština nije u stanju da se sastane, a oni to nisu učinili.

Dodao je da, prema Ustavu, Skupština nakon proglašenja vanrednog stanja mora da se sastane bez poziva i ne može biti raspuštena, a pošto se to ne dešava Radulović ocenjuje da je vanredno stanje protivustavno.

„Smatram da je bilo osnova za vanredno stanje, ali trebalo je da ga uvede Skupština, jer nijedna zemlja nije izašla iz zakona uvodeći mere“, rekao je Đorše Vukadinović i apelovao na nadležne da u okviru dnevnih konferencija „umesto emotivnih ispovesti taksativno navedu broj, starosnu i polnu strukturu zaraženih“, dodajući da javnost ne zanima „ni mentalno ni emotivno stanje govornika, predsednika ili premijerke, ali ih zanimaju oboleli pa čak i njihov geografski raspored“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari