Makron: Rekao sam šta mi je na srcu i sada ćemo raditi zajedno 1Foto: Budućnost Srbije/Instagram

Rekao sam šta mi je na srcu i sada ćemo da radimo zajedno, rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron uoči zajedničkog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mladima iz regiona na Kalemegdanu.

Makron se u izjavi za TV Prva zahvalio na gostoprimstvu, a Vučić je rekao da je Srbija „oduševljena energijom i netuzijazmom“ i ponovio da je Makron „osvoji srca Srba“.

Predsednici Makron i Vučić sastali su se danas na Kelemegdanu sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz celog regiona.

https://www.instagram.com/p/Bz-GThSIsxl/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Potpisan sporazum Francuske i Srbije o saradnji u oblasti kulture i stripa

Francuske i srpske institucije potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa, u okviru posete francuskog predsednika Emauele Makrona.

Sporazum su potpisali direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen, generalni direktor francuskog Međunarodnog centra za strip i ilustraciju  Pjer Lungereti, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktorka Agencije Komunikart Monika Husar Tokin, saopštila je ova pančevačka agencija.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu.
Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje.

Između ostalog, sporazum predviđa zajedničku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

Agencija Komunikart poslednjih godina u Pančevu organizuje Nova Festival u okviru čijeg se programa održava i poseban segment sa akcentom na savremeni autorski strip.

Prošlogodišnja izložba Evropsko nasleđe u savremenom stripu i ilustraciji okupila je 50 autora iz celog sveta, a uvrštena je i u nacionalni program zvaničnog obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa.

Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odabralo je tu izložbu kao jedan od programa koji će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Francuski institut u Srbiji aktivno podržava savremene strip autore u našoj zemlji. Imajući u vidu da je u Francuskoj 2020. godina proglašena godinom stripa, umrežavanje Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu i Agencije Komunikart u Pančevu, uz svesrdnu podršku Grada Pančeva a na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, veliki je podstrek za srpsku autorsku strip scenu i njen razvoj, navedeno je u saopštenju. 

Francuski Šnajder elektrik potpisao sporazume o saradnji s fakultetima u Novom Sadu i Beogradu

Francuska kompanija Šnajder elektrik (Schneider Electric) koja važi za lidera u „digitalnoj transformaciji upravljanja energijom“ i automatizaciji, potpisala je sporazume o saradnji s Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i s Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda.

Time će najtalentovaniji studenti dobiti podršku tokom školovanja, saopšteno je danas.

Makron: Rekao sam šta mi je na srcu i sada ćemo raditi zajedno 2
Foto: Zoran Petrović

Sporazumi su potpisani tokom zvanične posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

„Stipendije Šnajder elektrika će dati značajan doprinos savladavanju praktičnog znanja, i studentima pružiti veoma važnu finansijsku podršku tokom školovanja“, navodi se kompanijskom saopštenju.

Dodaje se da će tokom programa stipendiranja studenti raditi na projektima i imati mogućnost zaposlenja u toj kompaniji kada završe fakultet.

Član Izvršnog odbora Šnader elektrika, Frederik Abal, rekao je posle potpisivanja sporazuma da je najvažnija investicija u obrazovanje.

Ta kompanija razvija softver ADMS zahvaljujući radu više od 800 inženjera, od kojih je većina s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Dekan tog fakulteta Rade Doroslovački je rekao da ta uspešna saradnja sa Šnajderom traje godinama i da je zato Novi Sad postao jedan od svetskih IT centara.

Doroslovački je rekao da je Fakultet tehničkih nauka, s 13 odseka, najveća obrazovna ustanova te vrste u regionu i da njeni studenti rade na skoro 100 međunarodnih projekata.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda Milo Tomašević je zahvalio kompaniji Šnajder elektrik što je prepoznala kvalitet obrazovanja njegovog fakulteta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari