Malići: Izgleda da nije slučajno, ali jeste autogol 1Škeljzen Malići

Zabrana ulaska Škeljzenu Malićiju u Srbiju je još samo jedna nerazumna odluka srpskih vlasti koju je najbolje ostaviti bez komentara.

Malići je jedan od istaknutih pisaca i intelektualaca sa ovih prostora. Ne razumem takvu politiku koja ruši mostove umesto da ih gradi, prokomentarisao je za Danas pisac Filip David situaciju u kojoj se juče oko pet ujutru našao kosovski filozof i književnik, kada mu je onemogućeno da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu. Malići je sinoć trebalo da bude učesnik na promociji knjige „Studija slučaja Pertej“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je Malići rekao za Danas, juče ujutru, u pet sati, policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju. „Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva“, objašnjava Malići. On je rekao da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Do danas nismo uspeli da dobijemo odgovore od nadležnih organa o tome zbog čega je Škeljzenu Malićiju zabranjen ulazak u Srbiju. Odgovor je izostao iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Imajući u vidu da je reč o miroljubivom i posvećenom javnom radniku, koji unazad decenijama na pozitivan način obeležava i naznačava nužnost pomirenja i saradnje Srba i Albanaca, da je rado i često viđen gost u Beogradu, gde je proveo veći deo svog života, vest da mu je zabranjen ulazak u Srbiju uznemirila je deo javnosti koji se bavi promocijom uspostavljanja i obnavljanja srpsko-albanskih veza na svim nivoima.

Malići je u juče u kasnim popodnevnim satima rekao za Danas da nije dobio nikakav odgovor zbog čega mu je zabranjen ulazak u Srbiju, konstatujući da mu je jasno da to nije slučajno, ali i da predstavlja, kako je rekao, autogol.

CZKD: Otkazana promocija

„Podržavamo naše kolege iz Prištine, saputnike Škeljzena Malićija i pozvane učesnike programa: Besu Luci, Majlindu Hodžu i Jetona Neziraja u odluci da se iz solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu. Upravo iz solidarnosti i protesta otkazujemo promociju knjige dok se našim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, dok im se ne omogući sloboda kretanja“, piše između ostalog u saopštenju CZKD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari