Marko Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu 1Foto: Kossev

Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.

„Mi smo sve vreme predmet dijaloga iako se sva postignuta rešenja tiču našeg svakodnevnog života, a kroz sve briselske pobede izgubili smo sve one specifičnosti koje smo posedovali do 2012. godine, i zbog čega se Srbi masovno sele kako južno tako i severno od reke Ibar“, rekao je Jakšić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima „stavovi prištinske strane izneti na predhodnom video susretu su toliko rigidni i maksimalistički da po svemu podsećaju na stavove koje je Milošević imao tokom kraja devedesetih u vezi Kosova: nedodirljivi ustavnopravni poredak, teritorijalni integritet i suverinitet na celoj teritoriji Kosova“, rekao je Jakšić.

On je ocenio da „nije sporna činjenica da je deo političke i intelektualne elite u Prištini zaigrao na kartu odugovlačenja s dogovorom do novembarskih izbora u SAD i poraza Trampove administracije, računjaući da će tada sve biti na njihovoj strani“.

„Svakako čudan stav jer je u njihovom interesu da se što pre postigne sporazum koji bi sadržao neku vrstu kompromisa, a koji bi ujedno značio i priznanje krnjeg Kosova od strane Srbije“, rekao je Marko Jakšić.

On je podvukao da su „nasuprot stavovima Prištine, stavovi Srbije isključivo stavovi samo jednog čoveka“.

Jakšić kaže da je Aleksandar Vučić ključna figura u postizanju i sprovođenju svih sporazuma od 2013. godine, i koji je po svemu sudeći spreman da prihvati bilo koji dogovor, računajući da bi mu to pomoglo da i dalje ostane na vlasti.

„Vučić se nada da će uz toleranciju EU i vodećih država na Zapadu moći da nastavi s urušavanjem institucija i vladavine prava, gušenjem nezavisnih medija i razračunavanjem s političkim protivnicima kroz prljave tabloidne kampanje ili brutalna prebijanja kao prethodnih večeri na protestima u Beogradu“, ocenio je Jakšić.

Prema njegovim navodima „delimično oprečni stavovi SAD i Evrope, kao i stavovi Rusije u vezi poštovanja Rezolucije 1244, pokazuju da su šanse za postizanje nekog brzog i obostrano prihvatljivog rešenja više nego minimalne, te da je povratak na status quo prilično realan“.

„Verovatno nas u nastavku pregovora u Briselu očekuju razgovori o već odavno dogovorenoj Zajednici srpskih opština, koja će na kraju ovog procesa biti predstavljena kao maksimum maksimuma, dok će predsednik Vučić u ime Srbije verovatno prihvatiti da Kosovo postane članica UN, bez eksplicitnog priznanja nezavisnosti“, zaključio je Marko Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari