Marković: Biće to gora varijanta od Severne Koreje 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Posle septembarske poruke sa Glavnog odbora da će koalicioni partneri SNS dobiti manji broj mesta na izbornoj listi naprednjaka, predsednik SNS Aleksandar Vučić je u ponedeljak označio i novi cilj te partije – da na predstojećim parlamentarnim izborima „osvoje apsolutnu većinu“ od 126 poslaničkih mandata, odnosno, kako je procenio, oko 46-47 odsto glasova.

Osim eventualnog smanjivanja broja mesta za koalicione partnere, u ostvarivanju tog rezultata naprednjacima verovatno ide u prilog i najavljen bojkot opozicije. A samostalno „držanje“ apsolutne većine u Skupštini Srbije nije novost za naprednjake, budući da je 2014. lista s njima na čelu osvojila 158 parlamentarnih mesta, od čega je njihov poslanički klub imao 135 mesta.

Lošiji rezultat, za čak 27 mandata, naprednjaci su ostvarili na narednim izborima 2016. kada je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 48,25 odsto i 131 mandat. Poslanički klub SNS u ovom momentu broji 104 poslanika.

Pre tri godine uz SNS na listi su bili i Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija, Pokret snaga Srbije i Samostalni DSS.

Reditelj i član Političkog saveta PSG Goran Marković smatra da je ovaj Vučićev cilj moguć.

– To je sasvim moguće, s obzirom da je u toku prinudno iseljavanje iz zemlje svih njegovih neistomišljenika. Mislim da je njegov krajnji cilj da se Srbija pretvori u rezervat u kome niko ko nije član njegove partije neće imati pravo na život. Biće to mnogo gora varijanta od Severne Koreje – navodi Marković za naš list.

Istraživač Instituta za političke studije Dejan Bursać za Danas kaže da mu se taj cilj naprednjaka čini kao „utvrđivanje pazara“ pred koalicionim partnerima, primarno prema SPS.

– Nisam siguran da će se to desiti i posle izbora jer ne verujem da je SNS u interesu da ima SPS kao stranku sa razvijenom infrastrukturom, relativno popularnim liderom i sličnim glasačkim telom u opoziciji. Što se tiče samostalne većine, nju je lista koju je vodila SNS imala i nakon izbora 2014. i nakon izbora 2016. To jeste neobično za proporcionalni izborni sistem, sa jednom izbornom jedinicom, kakav je u upotrebi u Srbiji, pošto se od proporcionalnog sistema očekuje raznovrsniji parlament, ali očigledno svedoči o ogromnoj podršci koju SNS uživa među biračima sada već duži niz godina – navodi Bursać.

Kako dodaje, hoće li se to ostvariti, zavisiće od toga koga prime na izbornu listu i koliko im mandata na prolaznim mestima daju.

– U suštini ne menja mnogo, sve su to glasovi SNS – lista će sa ili bez koalicionih partnera ostvariti manje-više isti rezultat jer ljudi glasaju za Vučića – zaključuje Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari