Marković: Sukob nije šala, ali nisam ljut 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Najdugovečnija koalicija na srpskoj političkoj sceni između Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije nije ugrožena, nakon verbalnog sukoba dvojice lidera tokom zasedanja parlamenta.

To tvrde predstavnici i SPS i JS-a i poručuju „da je sve u najboljem redu u njihovom savezu i da dušebrižnici ne treba da se brinu“. Međutim, urednik NSPM Đorđe Vukadinović smatra da nije reč o spontanom i bezazlenom incidentu i da je verbalni sukob Dačića i Palme pokazao da nekog pucketanja na vezi u samoj koaliciji svakako ima. On ne isključuje mogućnost da postoji i pozadina sukoba jer, kako kaže, ta koalicija „bode oči baš onome koji je osetljiv na postojanje bilo čega živog na političkoj sceni – Vučiću“, predsedniku Srbije i vladajuće SNS.

Podsetimo, Dačić i Marković su razmenili oštre reči u utorak povodom pitanja poslanika JS da li poslanici treba zasedaju u Skupštini zbog korone, na šta je usledio Dačićev oštar odgovor u svojstvu predsednika parlamenta, a poslanici JS napustili su salu zbog „pauze za kafu“.

„Sukob između mene i Dačića nije bio šala, ali se nisam naljutio na njega. Mene i njega nije zbližila politika, mi se familijarno družimo. Čuli smo se nakon sukoba. On je i dalje tvrdio da je u pravu, a ja smatram da nije. No i među ukućanima postoji drugačije mišljenje. Zabolelo me je što je rekao da širim populizam i zato sam prošle noći malo spavao. No, naša koalicija nije ni na koji način dovedena u pitanje“, kaže Marković za Danas. Dodaje da je ipak važno da građani vide da nema privilegovanih, čak i među koalicionim partnerima.

On napominje da se zalaže da Krizni štab ublaži mere zbog virusa korona, jer pitanje koliko može da traje kriza, možda čak i više od dve godine i „zar dotle niko ne sme da se udaje i ženi“. Dodaje i da kada bi mere bile ublažene u jedan lokal ne bi ušlo 700 ljudi, već bi u lokalima koji rade bilo po petnaestak osoba u jednom trenutku najviše. „Ako parlament mora da radi, mora da rade i ti lokali, da zarade pare, da se ljudima isplate plate“, kaže Marković i dodaje da on govori kao privrednik i da ima pravo da iznese svoj i stav svoje partije.

Na pitanje da li je taj sukob sa Dačićem bio isfingiran, kako bi se na njih skrenula pažnja javnosti, Palma podseća da su on i Dačić najpopularniji političari, posle Vučića i da nemaju razloga da se služe nekim trikovima. Podseća da rejtinzi televizija rastu kada god je on gost u nekim njihovim emisijama. „Niko mi ne piše govore, niko me ne savetuje. Moja marketinška agencija se zove ‘Palmejšen'“, poručuje Dragan Marković.

Da sukoba nema tvrde i u SPS-u. „Nema razloga da dobronamerni analitičari brinu, mi smo veoma dobro, što i njima želimo“, kratko je za Danas poručio Đorđe Milićević, potpredsednik i šef poslaničke grupe SPS-a.

Škripuckanje

„Ne verujem potpuno u slučajnost, iako tak sukob deluje tako, niti u tanke živce. Savez SPS i JS pokazao se kao dosta izdržljiv i zato mi ovo sada predstavlja nagoveštaj nekih smetnji na vezama. Da li je to u vezi sa Vučićem ne mogu da tvrdim, ali da škripuckanja i pucketanja ima, to je potpuno jasno“, zaključuje Đorđe Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari