Mediji najavljuju spojene izbore 3. aprila, Šulkić (DSS) kaže da taj datum nije deo sporazuma 1Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvuje sastanku Radne grupe za medupartijski dijalog, bez prisustva stranaca Fotoreporter: Milica Vuckovic

U Skupštini Srbije završen je sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kome su predstavnici opozicionih stranaka dobili prvu, radnu verziju predloga sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora koji je vlast definisala, javlja Radio-televizija Srbije. Prethodno je agencija Tanjug javila da je predlog vladajuće većine sa kojim je izašla na sastanku sa opozicijom bez posredovanja stranaca jeste da istog dana, 3. aprila 2022. budu održani redovni izbori za predsednika Srbije, odbornike Beograda i vanredni parlamentarni izbori. U vesti se navodi i da ostaje cenzus od tri odsto, dok se broj potpisa za liste, za stranke nacionalnih manjina smanjuje na 5.000.

Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić. Iz opozicije su došli lider Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj, predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, predsednik POKS-a Žika Gojković, predstavnik DSS-a Dejan Šukić, lider Dosta je bilo Saša Radulović i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Potpredsednik DSS Dejan Šulkić je rekao da ovo nije finalni sporazum, ali da je, po njeovoj oceni, u najvećoj meri „na tragu onoga što se želelo“, te da vodi do visokog stepena saglasja između vlasti i opozicije, prenosi RTS.

„Ostala su još neka pitanja koja nisu usaglašena. Plan je da se to završi do sredine sledeće nedelje“, rekao je Šulkić.

Rekao je i da će predsednički i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda biti održani između 3. i 17. aprila sledeće godine.

„Mislim da su predstavnici vlasti najavljivali 3. april. Danas je o tome razgovarano da bi to mogao da bude datum, ali to nije predmet sporazuma“, rekao je Šukić u parlamentu.

Kako kaže, ne mogu se sa vlasti dogovarati da li će tada biti održani i parlamentarni izbori, ali su od od predstavnika vladajuiće većine čuli da su voljni da za taj dan raspišu i vanredne izbore za poslanike.

Početkom nedelje učesnici u Radnoj grupi treba da se dogovore o finalnom tekstu, o čemu je medijima pričao vođa Dveri Boško Obradović. U međuvremenu se očekuje i da iz Evropskog parlamenta stigne takođe predlog, za deo dijaloga u koji su uključene stranke koje su tražile posredovanje EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari