Danas saznaje: Evroposlanici se sutra “onlajn” sastaju sa Dačićem 1Evroparlamentarci sa predsednikom Srbije u julu ove godine, izvor: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Posrednici iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji trebalo bi da sutra održe “onlajn” sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

To saznaje Danas nezvanično iz zapadnih diplomatskih izvora.

Kako se precizira, Dačiću će biti predstavljen “radni dokument” evroparlamentaraca sa predlozima za nastavak diskusija za “poboljšanje okruženja” za fer “izbornu utakmicu”.

Prema našim saznanjima, biće potrebno da se šef srpskog parlamenta izjasni da li se slaže sa tim dokumentom, a ako on da “zeleno svetlo” posrednici iz EP – Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, proslediće navedeni “nacrt strankama vlasti i opozicije koje učestvuju u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta”.

Spekuliše se da postoji mogućnost da Ivica Dačić ne odgovori “odmah istog dana” na predloge evroparlamentaraca, već da to učini za “nekoliko dana, recimo”, i to nakon što se bude konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Dačić se u pojedinim državama članicama EU više doživljava kao svojevrsni oficir za vezu između Evropskog parlamenta i srpskog predsednika, iako zvanično predstavlja glavnog pregovarača zvaničnog Beograda u ovom važnom dijalogu”, tvrdi nezvanično jedan zapadni diplomata.

Veruje se da će srpske vlasti pristati na “teme i sugestije” koje evroparlamentarci navode u “radnoj verziji dokumenta”, jer “Vučić želi da EU stekne utisak da je spreman da da značajne ustupke opoziciji za učešće na izborima, ali pojedini u Uniji konstatuju da neće biti dovoljno vremena da se do izlaska na birališta sprovedu suštinske reforme izbornog sistema u Srbiji”.

Nova runda međustranačkog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EP, trebalo bi da bude organizovana 17. i 18. septembra u Narodnoj skupštini, uz “prisustvo uživo” evroparlamentaraca.

Prethodne diskusije su, podsetimo, održane su u srpskom parlamentu 9. i 10. jula.

Tada je najavljeno da će “radni dokument” EP, koji će biti osnova za nastavak razgovora o unapređenju izbornih uslova, biti osmišljen do 1. septembra, što je i učinjeno.

Evropski parlament je juče zvanično saopštio da je pomenuti nacrt izveštaja završen, ali nisu obelodanjeni nikakvi konkretni predlozi iz njega.

U saopštenju EP se navodi: ”Dokument se fokusira na unapređenje uslova za političko nadmetanje, u svetlu predstojeće izborne kampanje u Srbiji. On se temelji na “zamajcu” kreiranom međustranačkim dijalogom u julu, i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice. On, naročito, teži pitanjima u vezi sa ravnopravnim pristupom medijima i integritetom izbornog procesa. Nacrtom ovog radnog dokumenta želeli smo da učinimo konstruktivan doprinos dijalogu, dajući konkretne sugestije i predloge. Ipak, ključ za postizanje sporazuma ostaje u rukama samih učesnika u međustranačkom dijalogu. Njihova politička volja i volja za postizanjem kompromisa biće od najvećeg značaja za ishod… Spremni smo da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo da se pronađe put za politički dogovor”.

Evroposlanici su takođe poručili da će učesnicima u međustranačkom dijalogu biti dato dovoljno vremena da “reaguju na dokument pre nego što bude održana naredna runda diskusija”.

Zvanični Brisel neće biti “advokat srpske opozicije”

U diplomatskim krugovima se tvrdi da evroparlamentarci neće prekoračiti svoja ovlašćenja u narednim fazama međustranačkog dijaloga u Srbiji. Kako objašnjava naš izvor:”Posrednici iz EP žele da se istinski unaprede izborni uslovi, ali njihov posao je da budu medijatori u pregovorima vlasti i opozicije, a ne da staju na stranu protivnika Vučićevog režima, odnosno oni nemaju nameru da služe kao advokati opozicionara”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari