Srbija glasa: Održavaju se vanredni izbori za Narodnu skupštinu, Skupštinu AP Vojvodine, Beograda, Kragujevca i 63 lokalne samouprave 1Foto: Shutterstock/Niyazz

Vanredni parlamentarni, pokrajinski u Vojvodini i lokalni izbori u Beogradu, Kragujevcu i još 63 lokalne samouprave održavaju se danas. Biračka mesta biće otvorena od 7 ujutru do 20 časova.

Za parlamentarne izbore ištampano je 6.500.165 glasačkih listića, što je jednako ukupnom broju građana sa pravom glasa na dan 1. decembar.

Građani će moći da glasaju na 8.273 biračkih mesta, od čega je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

Listići za parlamentarne izbore su svetla kajsija boje. Listići će se štampati na 29 različitih jezika, na srpskom na A4 formatu, sa dve ili tri jezičke varijante formatu A3, a sa četiri ili pet jezika na formatu A2.

Za 250 poslaničkih mesta u parlamentu takmičiće se 2.817 kandidata na 18 proglašenih listi.

Za izbore važi prag, odnosno cenzus od tri odsto dobijenih glasova izašlih na izbore, da bi lista ušla u raspodelu mandata po D Ontovoj formuli. Za liste manjina ovaj cenzus je niži.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, je saopštio da je ove godine prijavljen rekordan broj posmatrača, odnosno kontrolora, 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

„U četiri strane države glasanje će biti sutra po njihovom lokalnom vremenu, u ostalim će biti u nedelju. Neće se javno saopštevati rezultati niti isticati dok se ne zatvore sva birališta u Srbiji“, rekao je Dimitrijević RTS-u.

„Imamo lokalne izborne komisije i RIK ne broji rezultate, već se oni utvrđuju na svakom biračkom mestu posebno. Lokalne izborne komisije zatim dostavljaju zbirne rezultate za svoju teritoriju, a od ove godine građani će moći u realnom vremenu da prate prikupljanje glasova i rezultate izbora, jer smo obezbedili novu funkcionalnost na veb stanici RIK-a“, rekao je Dimitrijević.

Srbija glasa: Održavaju se vanredni izbori za Narodnu skupštinu, Skupštinu AP Vojvodine, Beograda, Kragujevca i 63 lokalne samouprave 2
Foto FoNet Milica Vučković

RIK ima rok od 96 časova po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja i da će do Nove godine oni biti poznati, podsetio je predednik RIK-a.

„Tada je rok 30 dana za formiranje Skupštine i 90 dana za formiranje Vlade, stoga možemo novu Vladu očekivati na proleće“, rekao je Dimitrijević.

LOKALNI IZBORI – NAJVIŠE LISTA ZA BEOGRAD

Lokalni izbori biće održani u 65 gradova i opština, kao i u GO Vranjska Banja. Lokalni izbori se održavaju za odbornike skupština gradova Beograda, Vranja, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Leskovca, Loznice, Novog Pazara, Pirota, Prokuplja, Smedereva i Šapca, odbornike skupština opština Aleksandrovca, Babušnice, Batočine, Bele Palanke, Blaca, Bogatića, Bojnika, Brusa, Varvarina, Velike Plane, Velikog Gradišta, Vladimirac, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Gadžinog Hana, Golupca, Despotovaca, Dimitrovgrada, Doljevca, Žabara, Žagubice, Žitorađe, Knića, Koceljeve, Krupnja, Kuršumlije, Kučeva, Lajkovca, Lapova, Lebana, Ljiga, Ljubovije, Malog Zvornika, Malog Crnića, Medveđe, Merošine, Osečine, Paraćina, Petrovca na Mlavi, Požege, Priboja, Prijepolja, Ražnja, Rače, Rekovca, Sokobanje, Topole, Trgovišta, Trstenika, Ćićevca, Ćuprije, Uba i Crne Trave i odbornike gradske opštine Vranjska Banja u gradu Vranju.

Najviše izbornih lista je proglašeno u Beogradu – 14, zatim 12 u Kragujevcu i Šapcu.

Glasači sa Kosova i Metohije glasaće u centralnoj Srbiji.

GDE ĆE GLASATI BIRAČI SA KOSOVA I METOHIJE

Birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga glasaće u opštini Kuršumlija, sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga će svoje biračko pravo ostvarivati u Vranju, dok će sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, izuzev birača iz opštine Zubin Potok, imati priliku da glasaju u opštini Raška.

S druge strane, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači iz opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, će svoje biračko pravo ostvarivati u opštini Tutin.

IZBORI - GLASANJE
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

KAKO IZGLEDA GLASANJE

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Nakon što se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom kako bi se između ostalog izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom.

Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, birački odbor mu ne sme dozvoliti da glasa.

PRVI REZULTATI

Prvi nezvanični rezultati očekuju se oko 22 sata, a sva dešavanja u vezi izbora pratite na sajtu Danasa, u blogu za parlamentarne i blogu za lokalne izbore.

IZBORI ZA NARODNU SKUPŠTINU

U trci za parlament je 18 proglašenih lista.

1. Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane

2. Ivica Dačić – Premijer Srbije

3. dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

4. Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri

5. dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović

6.Vajdasági magyar szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!

7. Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije „sloga“, Novo lice Srbije)

8. Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini / Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

9. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin

10. Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju

11. Narodna stranka – Ziguran izbor. Ozbiljni ljudi – Vuk Jeremić, dr Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković

12. Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Srbijo

13. “Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ “Beteja politike e shqiptarëve vazhdon – Shaip Kamberi”

14. Mi-Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović

15. Srbija na zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević

16. Ruska stranka – SLobodan Nikolić

17.Čedomir Jovanović – Mora drugačije

18. Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina alternativa demokratike shqiptare-lugina e bashkuar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari