Selaković: Vlada će odlučivati o opozivu ambasadora u Varšavi 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da će Vlada odlučivati o opozivu ambasadora u Varšavi Nikole Zurovca koji je bez konsultacija sa Beogradom potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici.

Selaković je za Kurir rekao da je danas trebalo da bude u Poljskoj, ali da su dan ranije poljski zvaničnici počeli da mu otkazuju sastanke u Varšavi.

„Tada smo saznali da je razlog postupanje našeg ambasadora, koji je potpisao peticiju, nije sad važno o čemu, a smatra se da država stoji iza onoga što učini njen ambasador. On se nije konsultovao ni sa kim, a očekivala se ministarska poseta“, kazao je Selaković.

Naveo je da tu peticiju „nisu potpisale ni sve članice EU“ i dodao da njegova poseta Varšavi nije otkazana, nego odložena.

„Moj potez je da ambasador bude pozvan na konsultacije, a vlada odlučuje o smeni. U diplomatiji svaka reč obavezuje. Poseta Poljskoj će biti ponovo organizovana u skorom roku“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac bude hitno povučen, objavio je danas Blic, pozivajući se na neimenovane izvore koji tvrde da je odluka usledila nakon podrške poljskoj LGBT zajednici kojoj se Zorovac pridružio uz 40 ambasadora drugih zemalja.

Zurovac je, prema saznanjima Blica, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića. Iako pismo samo po sebi nije problem – Srbija štaviše ima i gej premijerku – Zurovac o svemu tome nije obavestio ministra Selakovića, a srpska diplomatija je ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske pa je posledica svega – otkazivanje ugovorene poset4 Selakovića Poljskoj.

„Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo.

Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra“, navodi izvor “Blica”.

Selaković je naposletku doneo odluku o opozivu ambasadora Zurovca, a njegov povratak biće tema na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije, tvrdi Blic.

Srbija se zbog ovog diplomatskog skandala našla u nezavidnoj poziciji jer s jedne strane njena spoljna politika u mnogome zavisi od podrške zemalja istočnog bloka EU, čiji ambasadori nisu dali podršku pismu, a koje su izrazito naklonjene ubrzanom putu Srbije ka Evropskoj uniji.

S druge strane, Srbija u poslednjih nekoliko godina radi na unapređenju položaja manjinske LGBT zajednice i, u tom smislu, na poboljšanju imidža naše zemlje u zapadnom svetu. Zato bi ostale članice EU ovaj potez srpske diplomatije mogle da ocene kao dvoličan, jer s jedne strane povlačimo ambasadora posle pisma podrške LGBT zajednici, dok s druge strane imamo premijerku koja je otvoreno gej, navldi Blic.

Listi ističe da je, prema najnovijim izveštajima relevantnih organizacija, stanje prava LGBT populacije u Poljskoj najgore u poređenju sa svim zemljama Evropske unije.

PSG: Skandalozna odluka o povlačenju ambasadora

Pokret slobodnih građana (PSG) nazvao je danas „skandaloznom“ odluku o povlačenju ambasadora Nikole Zurovca iz Poljske zbog pisma podrške LGBT pravima u toj zemlji, koje je Zurovac potpisao zajedno sa 50 drugih ambasadora, među kojima su većinom predstavnici zemalja Evropske unije i SAD.

„Ovakvim potezom ministar Selaković je jasno poslao poruku da Vlada Srbije, uprkos stalnim upozorenjima, neće da upodobi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, niti da se zalaže za elementarna ljudska prava. Stavljanje njegove posete Poljskoj, i javna podrška konzervativnom režimu u toj državi, ispred vrednosti Evropske unije, pokazuje da Srpskoj naprednoj stranci evropski put Srbije služi samo kao floskula kojom mašu kada im to ide u prilog“, ističe u saopštenju PSG.

Taj pokret ističe da „pravo, homofobno, lice ove vlasti“ pokazuje „i činjenica da Zakon o istopolnim zajednicama, nije ušao u skupštinsku proceduru, dok Zakon o rodnoj ravnopravnosti već danima napadaju poslanici vladajuće većine i pitanje je da li će biti usvojen“.

Pokret slobodnih građana „zalaže se za potpunu posvećenost evropskim integracijama Srbije, ispunjavanju svih obaveza“ koje je Srbija preuzela i „usklađivanju spoljne politike sa politikom EU, ne zbog toga što neko to od nas zahteva, već zato što je to interes Srbije – da postane uređena, moderna država koja je pouzdan partner i saveznik, navodi se u saopštenju PSG

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari