Merkel: Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije 1Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da Nemačka ohrabruje Srbiju da nastavi reforme i podržava evropsku perspektivu Srbije.

Ona je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon današnjeg sastanka u Berlinu, rekla da je Nemačka impresionirana koji način Srbija ide putem reformi i pohvalila rad na borbi protiv korupcije.

Ona je kako prenosi RTS, istakla da Nemačka želi da nastavi da podržava evropski put Srbije i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

Dodala je da je deo razgovora u Berlinu bio posvećen tome kako se može postići pravnoobavezujući sporazum Beograda i Prištine, a da se razgovaralo i o regionu. 

„Cenim rad Aleksandra Vučića i što se tiče saradnje država Zapadnog Balkana i želim mu uspeh u tom poslu koji nije uvek jednostavan“, rekla je Angela Merkel, a preneo RTS.

Kancelarka je navela da je postignut Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradalih tokom ratova i na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije.

„Raduje me takođe i da je u okviru današnjih razgovora rešeno pitanje ratnih memorijala, što je ključna tačka u odnosima naših zemalja i to je poklon koji je doneo predsednik Srbije“, rekla je Merkel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je za njega čast što je, kao predsednik relativno male zemlje, gost nemačke kancelarke.

„To pokazuje kolika je njena ozbiljnost u rešavanju evropskih problema. Poznato je da se ja nikome ne udvaram niti dodvoravam, ali bez Merkelove i njenog truda i angažmana, plašim se da bismo imali težu situaciju u ovom delu Evrope“, kaže Vučić. Dodaje da se plaši da bi bez njene zainteresovanosti stvari izgledale lošije.

„Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde i zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji, naš izvoz za Nemačku je dostigao 1,9 milijardi“, naveo je Vučić i dodao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 43.000 ljudi.

„Nemci su nam pomogli da prevaziđemo ekonomsku situaciju. Popravili smo poziciju za 50 mesta na Duing listi Svetske banke“, istakao je Vučić.

Kaže da je ponosan na Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradalih tokom ratova na teritoriji Srbije i Jugoslavije.

„To vodi do konačnog političkog pomirenja i nije čudo što za nas Nemačka postaje najznačajnija zemlja u ekonomskom ali polako i u političkom smislu“, smatra Vučić.

Ističe da Srbija zna koliko su teški zadaci pred njom.

„Mnogo toga treba da uradimo i teška prepreka se se zove rešavanje odnosa između Beograda i Prištine. Nisam krio pred gospođom Merkel sa koliko problema se suočavamo i radićemo na tome, jer sam rekao Angeli Merkel da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka“, navodi Vučić.

Kaže da je „Srbija spremna za kompromisna rešenja ali da je za nas teško rešenje da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu“.

„Mi smo razumeli sve poruke Merkelove i zahvaljujem joj se što nas je saslušala. Uveren sam da ćemo i kroz Berlinsku konferenciju i dalju saradnju sa EU nastaviti na jačanju konkretnih rezultata“, zaključio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari