Mijačić: Očekivan ishod sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, EU nije pokazala snagu 1Foto: Medija centar

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU ocenio je da je ishod današnjeg sastanka delagacija Beograda i Prištine u Briselu očekivan, kao i da se pokazalo da Evropska unija, do sada u ovom dijalogu „nije pokazala snagu“.

Mijačić je za N1 rekao da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prmijera Kosova Aljbina Kurtija „možda imao za cilj da uspostavi neke teme o kojima bi se razgovaralo u narednom periodu“.

Prema njegovim rečima, nakon letnje pauze, s početkom jeseni, „videće se kako će se nastaviti sa ovim procesom“.

Milačić je rekao „da ne veruje da može doći do pomaka u dijalogu dok ga vode Vučić sa jedne i Kurti sa druge strane“.

On je podsetio da „Kurti ima svoje viđenje kako treba da izgleda dijalog i koje teme treba da se vode“, te ukazao da on „ne pristaje na nešto što se već dogovorilo kao mapa puta za vođenje ovog procesa“.

Smatra i da zato treba da „zazvoni zvono u Briselu i u Vašingtonu, na način kako oni vide ovaj proces do kraja“.

Upitan da li EU ima snage da privoli bilo koju stranu u razgovorima, on je odgovorio da je „EU komplikovan mehanizam“ i skup mnogo država „koje treba da usaglase stavove i oko Kosova, i oko proširenja“.

„Ono što je glavna mrlja na Evropskoj uniji je da Kosovu nije dozvolila viznu libaralizaciju, i time je izgubila kredibilitet ovakvog procesa. S druge strane i ceo proces oko postizanja rešenja, pa se postavlja pitanje da li je ona samo posrednik, ili je i ona pregovaračka strana“, naveo je on.

Ocenio je da EU „u ovom trenutku nije pokazala svoju snagu“, kao i da se već duže vreme očekuje od specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka „da kanališe ovaj proces“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari