Mijailović: Mešanje političara u izbor načelnika policije obiće nam se o glavu 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Nije moguće birati šefa beogradske policije na jedan način, a šefove policija u drugim gradovima Srbije na neki drugi, jer je to nefunkcionalno bez obzira što je Beograd glavni grad – smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ovo je komentar na inicijativu Borisa Krivokapića sa buduće liste LDP-a, da se usled dosadašnjeg nedovoljno uspešnog suzbijanja nasilja u glavnom gradu, šef beogradske policije bira u gradskoj skupštini.

LDP nije jedina politička opcija koja je uoči prestoničkih izbora iznela zahtev za prenošenje nadležnosti sa Republike na Grad u oblasti bezbednosti. Naime, takva ideja može se naći u petoj tački programa za glavni grad liste „Dragan Đilas: Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“.

Đorđević pak upozorava da iz inicijative nije jasno koja ovlašćenja bi imao tako izabran šef beogradske policije, te da li bi bio sličan šerifu u SAD ili načelnicima više od 40 teritorijalnih policijskih jedinica u Engleskoj i Velsu, jer su njihova ovlašćenja različita.

– U svakom slučaju, takav potez zahteva radikalni rez sa trenutnim reformama u upravljanju ljudskim resursima u MUP-u i nije ga moguće realizovati na gradskom nivou, već na republičkom. Reforme ljudski resursa su krenule u dobrom pravcu usvajanjem Zakona o policiji 2016. godine. Međutim, problem je u tome što novi predlog izmena Zakona o policiji proširuju diskreciono pravo ministra da odlučuje ko može da bude zaposlen mimo konkursa, što je korak nazad u odnosu na postojeće stanje – ocenjuje Đorđević.

Prema njegovom viđenju, u Srbiji je ključno da zaživi sistem zapošljavanja i napredovanja u policiji na osnovu zasluga, a da je političarima ograničen bilo kakav uticaj na sprovođenje konkursa, te da na tome treba da insistiraju i stranke na vlasti i u opoziciji. Đorđević takođe navodi da sistemi spoljne i unutrašnje kontrole moraju da funkcionišu skladno, kako bi bilo osigurano da pravi profesionalci vode policiju.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović saglasan je sa prethodnim sagovornikom da funkciju načelnika policije mora da obavlja profesionalac, te da je zbog toga važno i ko ga kandiduje. On upozorava da na nivou Republike već tri decenije unazad postoji praksa da se za načelnika policijske uprave uvek bira neko ko je blizak sa određenom političkom opcijom.

– Retko se dešava da na to mesto budu izabrani profesionalci, već se postavljaju oni koji će biti lojalni i koji su tu da sprovode nečiju političku volju, što ima negativne efekte po bezbednost građana. Bezbednost je ozbiljna stvar, a zakon se pri izboru načelnika policijskih uprava kod nas poštuje selektivno – naglašava Mijailović i dodaje da političari često vrše pritisak pri odabiru prvih policajaca u gradovima Srbije što će nam se, kako ocenjuje, pre ili kasnije obiti o glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari