Milka Tadić Mijović: Vučić preuzeo sistem Đukanovića za upravljanje državom 1Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

Predsednica podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović rekla je da su prirode režima u Srbiji i Crnoj Gori veoma slične, odnosno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo sistem predsednika Mila Đukanovića za upravljanje državom.

Ona je u razgovoru za današnje „Vreme“ ocenila da veze između Vučića i Đukanovića potiču od „onog sudbonosnog sastanka“ Vučića i Stanka Subotića – Caneta u pariskom hotelu „Ric“ kojeg je ugovorio lično Milo Đukanović.

„Na čelu obe države su autoritarni predsednici, koji kontrolišu sve tri grane vlasti: parlament, vladu i pravosuđe. To su ljudi bez ideologije, koji nekad izigravaju Evropljane, nekad primitivne nacionaliste“, rekla je ona.

Tadić Mijović je dodala da je u obe države uspostavljen „burazerski kapitalizam“ i da, pored prijatelja i odanih biznismena, resurse kontrolišu i najbliži članovi porodice, „kao u Azerbejdžanu i Turkmenistanu“.

Ona smatra da je uloga predsdnikovog brata, Andreja Vučića u Srbiji danas slična roli koju je na početku Milove dugogodišnje vlasti imao – Aco Đukanović, njegov brat.

„Zvanično, devedesetih, mlađi Đukanović nije imao ništa, ali je kontrolisao mnoge ključne tokove novca, posebno one iz sive zone, ali i druge unosne poslove. U poslednjim decenijama mlađi je Đukanović legalizovao novac iz švercerskih devedesetih i tome dodao još mnogo – preuzimajući državne banke i nekretnine u sumnjivim privatizacijama. Sada je, zahvaljujući baš toj legalizaciji Đukanović među najbogatijim vladaocima na svetu“, rekla je ona.

Milka Tadić Mijović je ocenila da na Balkanu nikada nije izvršena suštinska demokratska tranzicija i da su „institucije zarobljene, mediji uništeni, ne vladaju zakoni tržišta, već monopoli autokrata“.

„Zato ovde ne stiču profit oni koji nude konkurentnije i kvalitetnije, već političke elite i oni koji su im bliski. Zato ova društva i propadaju, a svi koji nešto znaju i vrede beže glavom bez obzira. Pametna i vredna deca vide da ovde nemaju šta da rade, neće da troše svoje živote na bitke sa vetrenjačama, kao što smo ih mi spiskali“, rekla je ona za „Vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari