"Mini Šengen" podelio Tačija i Ramu 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Kosovski predsednik Hašim Tači juče je i zvanično odbio poziv albanskog premijera Edija Rame da učestvuje na  zapadnobalkanskom samitu koji se u sutra i prekosutra održava u Tirani. Tači je putem Fejsbuka poručio da ne ide na taj skup „zbog prepreka Srbije u konsolidaciji državnosti Kosova“.

„Uzajamna podrška i saradnja između Kosova i Albanije je prirodna i trajna. Međutim, za razliku od Republike Albanije, Republika Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje državnosti. Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije koja u svim oblicima i mogućnostima stalno podriva naše napore na konsolidaciji naše državnosti“, naveo je kosovski predsednik.

On je, takođe, ocenio da je „mini Šengen“ regionalna eksperimentalna inicijativa, „koja je rezultat  nesposobnosti EU da otvori vrata članstva državama Zapadnog Balkana“. „Na kraju, želim da naglasim da se okolnosti koje su sprečile učešće Kosova na prvom sastanku održanom u Novom Sadu i drugom održanom u Ohridu nisu promenile. Kao rezultat toga, ja kao predsednik Kosova u ime državnih institucija odbijam da prisustvujem trećem sastanku ovog regionalnog formata koji se održava u Tirani“, smatra Tači, preneo je RTS.

Prema zvaničnoj najavi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće predstojećem samitu u Albaniji, koji će, zapravo, predstavljati treću rundu razgovorima o „mini Šengenu“. Očekuje se i prisustvo premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, dok je učešće predstavnika Crne Gore i Bosne i Hercegovine pod znakom pitanja. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, postoji mogućnost da se Vučiću, Zaevu i Rami na sastanku pridruži i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji nije prisustvovao prethodnim skupovima posvećenim „mini Šengenu“. Što se tiče učešća zvaničnika BiH, Danasu je u Sarajevu nezvanično rečeno da „i dalje nema informacija da li će iko učestvovati“.

„Poziv je stigao na predsedavajućeg Savjetu ministara, ali trenutni je u odlasku, a novi nije stupio na dužnost“, objašnjeno je našem listu.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za Danas da „ne vidi razlog zbog kojeg je Tači dao negativne izjave o mini Šengenu i samitu u Albaniji jer bi upravo Kosovo imalo najviše koristi od uključivanja u tu regionalnu inicijativu“.

– Ulaskom Kosova u „mini Šengen“ stavio bi se „ad acta“ na problem taksi, jer bi se uveo jedinstven ekonomski prostor. Istovremeno, rešio bi se problem slobode kretanja za građane Kosova, te ukinule vize između Kosova i BiH, odnosno putovalo bi se samo sa ličnom kartom. Stoga, Tačijeva retorika izaziva čuđenje, konstatuje Štiplija.

Diplomatski izvori Danasa napominju da „mini Šengen“ još nije zaživeo. Kako objašnjavaju, „dogovori tek treba da se operacionalizuju i sprovedu“.

– Edi Rama je i dalje „stariji brat“ liderima na Kosovu, ali su odnosi Prištine i Tirane donekle „zahladneli“, o čemu govori i Tačijevo odbijanje Raminog poziva. Rama je preokupiran unutrašnjim problemima, pa se ne bavi u velikoj meri Kosovom, budući da je opozicija napustila albanski parlament, a opozicioni poslanici su se odrekli mandata, tražeći prevremene izbore. Iduće godine biće parlamentarni izbori u Albaniji i pitanje je da li će Rama pobediti sa svojom Socijalističkom partijom. Kosovski lideri imaju latentni cilj ujedinjenje sa Albanijom, a Albanija ne deli taj njihov entuzijazam, jer je establišmentu u Tirani primarniji ulazak u EU, a preduslov za to je i normalizacija odnosa sa Beogradom. Osim toga, Rama je lider levice i nije ideološki blizak s partijama koje su sada pobedile na kosovskim izborima, ističu diplomate.

Dosadašnji rezultati i planovi

Na prethodna dva sastanka posvećena „mini Šengenu“, koja su održana u Novom Sadu i Ohridu, usvojen je akcioni plan koji predviđa „neprestani rad na međusobnim granicama kako bi se povećala propustljivost, uz takođe dogovoreni prelazak granica samo uz ličnu kartu“. Među krajnjim ciljevima nalaze se i „priznavanje svih dokumenata, uključujući dokumente agencija za hranu, fakultetske diplome i slično“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari