Ministarstvo prosvete: Neosnovan zahtev za inspekciju zbog Stefanovićeve diplome 1Foto: Mup

Nema osnova da prosvetna inspekcija izvrši nadzor nad Fakultetom za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete, povodom zahteva koji je Savez za Srbiju uputio inspekciji.

Reč je o fakultetu na kojem je ministar policije Nebojša Stefanović nostrifikovao svoju diplomu osnovnih studija. Iz Ministarstva objašnjavaju da Zakon o univerzitetu, koji je važio u to vreme, nije razlikovao da li se nostrifikacija vrši radi zapošljavanja ili nastavka školovanja, a utvrđivanje ispunjenosti uslova za nostrifikaciju diplome vršio je organ koji je sprovodio postupak nostrifikacije.

– Prema odredbama tog zakona, veće odgovarajućeg fakulteta je sprovodilo postupak nostrifikacije diplome, odnosno utvrđivalo ekvivalentnost strane školske javne isprave, a uslove i postupak nostrifikacije bliže su uređivani statutom odgovarajućeg univerziteta i fakulteta. U vezi sa navedenim, potrebno je obratiti se univerzitetu te nakon toga odgovarajućem fakultetu za pitanja vezana za nostrifikaciju strane javne isprave – ističu u Ministarstvu prosvete.

Podsetimo, lideri Saveza za Srbiju tvrde da je Nebojša Stefanović falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, zbog čega su protiv njega podneli krivičnu prijavu. Prema tvrdnjama SZS, Stefanović je 2004. godine stekao diplomu na Megatrend International Expert Consortium limited u Londonu, koji je u engleskom APR-u registrovana kao kompanija za konsalting i finansijsko poslovanje, a ne kao obrazovna ustanova.

Stefanović je potom tu diplomu 2005. nostrifikovao na Fakultetu za poslovne studije i stekao akademsko zvanje diplomirani ekonomista u oblasti međunarodnog poslovanja.

Reagujući na ove navode, Stefanović je kazao da „nikada nije išao ni u kakav London“ i da se školovao u Srbiji, te da su se predavanja održavala u Sava centru. Na Megatrend univerzitetu juče nisu želeli da iznose nove detalje ovog slučaja već su za Danas poručili da su sve rekli u ranijem saopštenju.

Kako je naš list pisao, na Megatrendu tvrde da je studijski program koji je završio Stefanović postojao od 1990. do 2004. godine i da se na njemu školovalo 1.054 studenta, u skladu sa propisima naše zemlje. Poručuju i da je ministar policije zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije, a opoziciju optužuju da lažima narušava ugled Megatrend univerziteta.

U akademskoj zajednici Danasu je rečeno da je epilog ovog slučaja vrlo jednostavan – naše Ministarstvo prosvete trebalo bi da se obrati britanskom Ministarstvu obrazovanja i proveri da li je Megatrend International Expert Consortium limited imao dozvolu da izdaje diplome visokog obrazovanja i da li je bio registrovan kao visokoškolska institucija.

Tek nakon toga na red dolazi pitanje o nostrifikaciji diplome. Naš sagovornik sa Univerziteta u Beogradu kaže da to što je akreditacija u visokom obrazovanju u Srbiji počela 2005, ne znači da je pre toga vladao haos u ovoj oblasti, jer su i tada postojali zakoni kojih su visokoškolske ustanove morale da se pridržavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari