Mirović: I Crnogorci koji pišu srpskim pismom su Srbi 1Igor Mirović Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je danas da je Zakon o slobodi veroispovesti postao „kap koja je prevršila sva poniženja koja su predstavnici vlasti u Crnoj Gori učinili prema Srbima u toj državi“ i pružio podršku stavovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića po tom pitanju.

„Lažna zamisao o građanskoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni pod uslovom da se ne izjašnjavaju kao Srbi, ili čak i kao Crnogorci koji pišu srpskim jezikom i poštuju svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, pala je u vodu. Možemo se poštovati kao braća jedino ukoliko vlasti u Crnoj Gori poštuju svoje građane koji se izjašnjavaju kao Srbi i kojih ima mnogo više od 29 procenata jer Srbi su i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci kojih nije malo, a pišu srpskim jezikom i vole svoju Srpsku crkvu“, naveo je Mirović, a preneo Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Dodao je da je Vučić prvi predstavnik Srbije u novijoj istoriji koji je „jasno stavio do znanja da Srbija neće tolerisati lažno bratstvo i prijateljstvo već iskreno zasnovano na obostranosti i toleranciji“.

„Uostalom, kruna kralja Stefana Dečanskog kojom je krunisan kralj Nikola i epitrahilj Svetog Save čuvaju se u Cetinjskom manastiru od davnina. O tome će sada arbitrirati sud? Zar to nije dovoljan razlog da narod Crne Gore želi da sačuva prava svoje crkve i da u tome dobije podršku Srba iz celog sveta. Posebno sam zapanjen kada vidim ko sve podržava novi zakon – dežurni mrzitelji Srba poput Nenada Čanka i Stjepana Mesića“, naveo je Mirović.

Dodao je da će u narednim godinama udvostručiti finansijsku pomoć Pokrajinske vlade srpskim udruženjima u Crnoj Gori, sa ciljem očuvanja jezika, pisma, prava na informisanje i kulturnih sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari