Mladićeva odbrana traži odlaganje rasprave o žalbama i statusne konferencije 1Ratko Mladić Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS (arhiva)

Takođe i i statusnu konferenciju, koja bi trebalo da bude održana 29. maja.

Zahtev je utemeljen na činjenici branioci ne mogu da posete generala Mladića u pritvoru u Sheveningenu, u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava takve kontakte zabranila usled opasnosti od korona virusa.

Takođe, odbrana sugeriše da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da udju u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna.

Po odbrani, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedeljni karantin.

Pored toga, branioci navode da su lekari savetovali da „nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice sa advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici“.

„Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu“, naglasili su branioci, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mere.

Zdravstveno stanje generala Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odlaganje rasprave o žalbama.

Branioci su naglasili da su dobili tek „rudimentarne“ informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa i od anemije.

Advokati Lukić i Ivetić ponovili su zahtev da „nezavisna medicinska revizija“ ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

„Nezavisni“ specijalisti, koje je angažovala odbrana, nisu mogli da posete generala zbog ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa, piše u podnesku.

Kako je odbrana navela, general Mladić je ponovo nakratko bio u bolnici gde je „obavljena invazivna procedura pod anestezijom da bi se utvrdio izvor anemije (bez jasnog ishoda)“.

Mladić je podvrgnut i „novoj terapiji koju su preporučili nezavisni lekari“.

Slične argumente, odbrana je izložila i u zahtevu za odlaganje statusne konferencije, zakazane za 29. maj.

Po odluci apelacionog veća, general Mladić bi u toj raspravi učestvovao preko video veze iz pritvora, a u sudnici bi bio njegov advokat. Za konsultacije Mladića sa advokatom otvorena je posebna telefonska linija.

Sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) takodje ne bi bila u sudnici, već bi vodila raspravu preko video veze.

Odbrana je, međutim, obavestila apelaciono veće da se general Mladić „ne odriče svog prava da bude fizički prisutan u sudnici u svim fazama postupka, uključujući i statusne konferencije“.

Mladić, pored toga, ne pristaje da ta rasprava bude održana, a da on prethodno ne bude u mogućnosti da se lično sastane sa braniocima i za nju se pripremi.

Što se tiče video veze, Mladiću je ona prihvatljiva samo ako pored njega, na istoj lokaciji, bude i branilac s kojim se može konsultovati.

Odbrana je, stoga, zatražila da statusna konferencija bude odložena dok restriktivne mere ne budu ukinute i da bude održana „ne manje od 21 dan uoči rasprave o žalbama“.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu trebalo je da prvobitno bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena, na zahtev odbrane, zato što je Mladića očekivala operacija „otklanjanja polipa na debelom crevu“ koja je obavljena 28. marta.

Apelaciono veće je odluku o odlaganju rasprave tada zasnovalo na izveštaju lekara da je „operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip“, kao i „sprečilo da se benigni polip razvije u maligni“.

Odbrana je tražila da se, posle operacije, general Mladić oporavi tokom šest nedelja pre nego što bude održana žalbena rasprava.

Kada je, potom, raspravu zakazalo za 16. i 17. jun, apelaciono veće suda navelo je da se, po lekarskim izveštajima, „Mladić dobro oporavlja“ i da je, iako je on „stariji pacijent“ sa više oboljenja „razumno očekivati da će oporavak biti ostvaren u roku od šest nedelja“, odnosno do 9. maja.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu su žalbe uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.