Mnogo se pregovara, ali iza kulisa 1Foto: FoNet/ AP

Nije lako dokazati istinitost tvrdnji predsednika Narodne stranke i bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da bivši britanski premijer Toni Bler uz saglasnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića razgovara sa najvišim svetskim zvaničnicima o razmeni teritorija…

… odnosno o razgraničenju, kao mogućem rešenju za Kosovo, kažu za Danas diplomate. Naši sagovornici ističu da „čak i da je to tako, plaćanje ne bi išlo direktno preko zvaničnog Beograda, pa je teško bilo šta dokazati“. Podsetimo, Vučić je za TV Pink demantovao navode Jeremića o Bleru. Ipak, naši sagovornici ukazuju da se „o Kosovu poslednjih meseci mnogo pregovara iz kulisa“. Podsetimo, prema ranijim saznanjima Danasa u diskusije o mogućem rešenju uključen je i bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter.

U tekstu koji je objavio portal Demostat, pod naslovom „Tajni pregovori Vučija i Tačija – politika dila“, čija autorka je novinarka Ana Otašević, navodi se da „pregovori o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, koji se tako ne zovu jer se zvanično negiraju, uključuju strane kreatore politike na Balkanu koji su sada spremni da pogaze principe koje su godinama isticali kao evropske vrednosti bez kojih Srbiji nema mesta u EU porodici“. Autorka prenosi da se nedavno u Parizu susrela sa bivšim savetnikom Ibera Vedrina, francuskog ministra spoljnih poslova u vladi Lionela Žospena, koji joj je, između ostalog, rekao: „Mi smo ti koji smo od „zmije“ (ratno ime Hašima Tačija, u vreme dok je bio lider OVK) napravili „uzornog političara““.

„Vedrinov savetnik kaže da je na ideju da stupe u kontakt sa Tačijem i predstavnicima OVK došao kada je video fotografiju Ričarda Holbruka, američkog diplomatskog izaslanika za Balkan, iz juna 1998. godine, kako sedi sa pripadnicima OVK. „Otišao sam kod Vedrina i rekao mu da Amerikanci pričaju sa njima a mi ne smemo i da to mora da se promeni“, kaže mi bivši diplomata. U tu svrhu je, objašnjava, poslao Arnoa Danžana, mladog francuskog obaveštajca, da stupi u kontakt sa Tačijem. Danžan ne samo što je stupio u kontakt sa Tačijem, već se sa njim i zbližio. U međuvremenu je obavljao mnoge tajne i javne misije na Balkanu, a od 2009. godine je u Evropskom parlamentu, gde predsedava Pododboru za bezbednost i odbranu pri Odboru za spoljnu politiku. Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona, u okviru zvanične posete srpskog državnog vrha Francuskoj 17. jula, Danžan je sedeo na strani srpske delegacije, naspram svog ministra spoljnih poslova, Žan-Iv le Drijana““, ističe se u tekstu.

Kako se dalje navodi, Vedrinov savetnik kazao je novinarki da je „Tači naš (francuski), a (Ramuš) Haradinaj je britanski“. Autorka, takođe, ukazuje da je pariski Mond, „koji je blizak stavovima zvanične francuske diplomatije, objavio kartu podele teritorije o kojoj se pregovara“.

Sporne tačke

U tekstu objavljenom na Demostatu ukazuje se da se „kao sporne tačke u pregovorima navode jezero Gazivode, rudnik Trepča, auto-put od granice sa Mađarskom do granice sa Makedonijom koji prolazi kroz Bujanovac i Preševo i železnička pruga koja spaja Beograd i Skoplje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari