Mogerini po svaku cenu želi da se sretnu Vučić i Tači 1Foto: EPA-EFFE/FLORIAN WIESER (Arhiva)

Lideri „zapadnobalkanske šestorke“, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, okupiće se danas na neformalnom sastanku u Briselu na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Činjenicu da će se oni sastati u „nesvakidašnjem formatu“, odnosno da su u sedište EU pozvana tri predsednika i tri premijera, diplomatski izvori Danasa tumače kao „pokušaj Mogerini da se po svaku cenu u Briselu sretnu Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači“. Pored Vučića i Tačija, očekuje se prisustvo crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, te premijera Albanije Edija Rame, BiH Denisa Zvizdića i Makedonije Zorana Zaeva.

Prema tvrdnjama diplomata, „Tači je favorit Evropske unije na Kosovu i Federika Mogerini i ostali predstavnici Brisela žele da osnaže njegove pozicije na samom Kosovu, budući da je procenjeno da u poslednje vreme gubi podršku, dok politički jača kosovski premijer Ramuš Haradinaj“.

Naši sagovornici procenjuju da „gotovo sigurno“ na današnjem sastanku „zapadnobalkanske šestorke“ neće biti razmatran Haradinajev predlog o Kosovu, a neki od njih tvrde da „mnogi u EU nisu zadovoljni tim predlogom, uključujući Mogerini“.

„Zvaničnici EU znaju da Srbija, predvođena Vučićem, ne želi da diskutuje o onome što predlaže Haradinaj, tako da teško da će taj plan dobiti zeleno svetlo Brisela“, napominju predstavnici diplomatskih krugova u Briselu.

U pozivu balkanskim liderima koji je uputila Evropska služba za spoljne poslove navodi se da će danas biti razmatrana aktuelna zbivanja u regionu, uključujući sumiranje rada u 2018, kao i „perspektive za narednu godinu“. Kako se ističe, u odlazećoj godini „iznova je potvrđena jasna perspektiva članstva u EU, utemeljena na ispunjavanju kriterijuma, svim partnerima na Zapadnom Balkanu“. U tom kontekstu, precizira se da je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan, „signalizirajući povećanu posvećenost regionu, a samit EU – Zapadni Balkan okupio je sve zapadnobalkanske partnere i sve nas iz država članica EU, prvi put u proteklih 15 godina“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je juče za TV Prva izjavio da je današnji skup u Briselu „redovan radni ručak koji predstavnica EU zakazuje sa liderima regiona krajem svake godine“ i da „nisu velika očekivanja“ od tog događaja. On je ocenio da se „Priština ponaša kao razmaženo dete koje histeriše kada ne dobije igračku i ono što želi“.

Kako su juče preneli prištinski mediji, Federika Mogerini, komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su novo pismo Ramušu Haradinaju u kojem se negira Haradinajeva ocena da je „malo toga učinjeno“ u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine, te ocenjuje da je on svojim „jednostranim potezima“ ugrozio napredak koji je dosad postignut u briselskim pregovorima.

Kosovski premijer je reagujući na to pismo rekao da „nije on nego Mogerini odgovorna za neuspeh dijaloga“, ističući da je ona „dozvolila da taj proces isklizne iz šina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari