Može li Vesić da “pretekne” Šapića i Radojičića? 1Foto: BETAPHOTO/ BEOINFO -Beta/Milan Obradović

Sagovornici Danasa saglasni su sa konstatacijama da je primetan trud zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da poboljša svoj imidž “u narodu” pre novih izbora, ali tvrde da mu prisutnost na društvenim mrežama, kao što je TikTok, i druge javne aktivnosti, neće mnogo pomoći u tome.

Kako se objašnjava, Vesić ima izuzetno negativnu reputaciju,  koju ništa ne može da “izbriše”.

Politikolog Cvijetin Milivojević, podsetimo, izjavio je za TV N1 da je razlog za Vesićevu očiglednu promenu imidža pre svega “unutrašnja utakmica koja se vodi u Srpskoj naprednoj stranci za mesto budućeg kandidata SNS za gradonačelnika Beograda”.

Kako je objasnio, “deluje da je Vesić vrlo ozbiljno primio transfer Aleksandra Šapića i njegove stranke u SNS”.

Komentarišući navedene tvrdnje, u analitičko-istraživačkom centru Demostat za naš list kažu da Šapić, koji je u maju postao potpredsednik SNS, i dalje slovi za najozbiljnijeg kandidata naprednjaka za gradonačelnika srpske prestonice, ali da je primetno “u poslednjih mesec dana” da je u “medijsku ofanzivu” krenuo ne samo Vesić, već i aktuelni gradonačelnik Zoran Radojičić.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, očekuje se da lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić konačnu odluku o tome koga će naprednjaci kandidovati za gradonačelničku funkciju donese nakon što bude imao uvid u “dva-tri nova talasa istraživanja”.

“Procenjujemo da će Vučić birati između Vesića, Šapića, i Radojičića. Dakle, pokušajem da unapredi imidž u javnosti i aktuelni zamenik gradonačelnika dobio je šansu da se nadmeće za tu kandidaturu, ali svi dosadašnji nalazi pokazuju da on ima veliki broj negativnih poena kod građana. Primetno je, takođe, da je Vesić u svoju propagandu uložio u poslednje vreme dosta sredstava, a Radojičić se aktivirao na način da se mnogo više pojavljuje u javnosti i šalje niz saopštenja, što ranije nije bio slučaj. Može se reći da je ovo pseudodemokratsko unutarstranačko nadmetanje , jer će kandidat za gradonačelnika biti biran na osnovu opipavanja pulsa javnosti”, preciziraju u Demostatu.

Istovremeno, iz Demostata poručuju da će dvojica od pomenute trojice koja “otpadnu” iz “trke” za kandidaturu, nastojati da izdejstvuju što bolje mesto za sebe,  u nekom od organa vlasti.  U tom kontekstu, “prisutnost u medijima i na društvenim mrežama” gleda se kao njihovo nastojanje da “izgrade što snažnije startne pozicije”.

U političkim krugovima se spekuliše da je jedan od uslova da Aleksandar Šapić “utopi” svoj Srpski patriotski savez (SPAS) u SNS bio da postane kandidat naprednjaka za “prvog čoveka” Beograda.

Tvrdi se, takođe, da Vesić “ima jaku želju” da ako ne ostane u strukturama gradske vlasti posle novih parlamentarnih izbora ili rekonstrukcije Vlade preuzme “neki sektor koji ima veze sa infrastrukturom”, uključujući mesto ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na kojem se trenutno nalazi Tomislav Momirović.

Može li Vesić da “pretekne” Šapića i Radojičića? 2
Zoran Radojičić, izvor:FoNet/Beoinfo

Što se Zorana Radojiča tiče, smatra se da dosadašnja “medijska izolacija” nije bila “njegov lični izbor”, već i da je Vučiću i Vesiću “odgovaralo da čovek koji nije isprljan, a pritom je i lekar, ostane u dubokoj senci”.

Ne isključuje se ni mogućnost da Radojičić pređe na neku funkciju u izvršnoj vlasti.

Goran Vesić je u poslednje vreme primetno aktivan na društvenim mrežama, poput TikToka, gde ima zvanični nalog pod nazivom “sicve011”.

Nedavno je, između ostalog, objavio kako pravi palačinke, uz poruku da svakog meseca sprema hranu za zaposlene u restoranu Skupštine grada.

Komentarišući takve aktivnosti zamenika gradonačelnika, Marina Lipovac Tanasković, šefica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, navodi:”Jedan zamenik gradonačelnika glavnog grada kao što je Beograd bi trebalo da se bavi problemima građana i napretkom grada, odnosno da se najpre zapita zašto posle svake veće kiše imamo poplave po Beogradu, zašto smo jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, zašto građani nemaju vodu za piće i druge potrebe, zašto su konstantne gužve i kašnjenja u saobraćaju, zašto nema dovoljnog broja parking mesta”.

– O tome treba da razmišlja samoprozvani čelnik gradske vlasti, a ne o svom imidžu. Ali šta je tu novo? Ova vlast se nikad i nije bavila gradom nego samo sobom, svojiim imidžom i ličnim interesima. Zato je Beograd tu gde jeste.  Narodna stranka se trudi da svu svoju energiju usmeri na pravljenje planova za rešavanje i realizaciju mera pomenutih problema kroz pokušaje da se izborimo za fer i demokratske uslove za izlazak na predstojeće izbore i da se ne osvrćemo mnogo na međusobna previranja, spletke i šaradu u drugim političkim strankama i njihova međusobna prepucavanja, nama nije važno ko će biti njihov kandidat, jer nijednom od njih nije stalo do građana, već do sopstvenih interesa. Pustićemo druge da se bave cirkusom, dok mi radimo na tome da cirkus ode iz našeg grada, poručuje sagovornica Danasa.

Upitan smatra li  da se Vesić nada da će ipak “preteći” Šapića i postati kandidat SNS za gradonačelnika, Branimir Kuzmanović, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke, ukazuje:”Pre svega, SNS neće birati sledećeg gradonačelnika Beograda, tako da je to takmičenje uzaludno”.

– Istina je da se Vesić trudi da poboljša svoj imidž u javnosti, ali možda je to pokušaj da nakon svih katastrofalnih poteza SNS u Beogradu  ipak bude u stanju da prošeta gradom a da mu ljudi pogrdno ne dobacuju ili, ne daj bože, nešto gore od toga. Netrpeljivosti između klanova u takvim organizacijama uvek postoje zbog nameštenih tendera, reketiranja, i sličnih kriminalnih radnji. Beogradske demokrate su bedem koji će, zajedno sa građanima, to sve sprečiti, tvrdi Kuzmanović.

Govoreći na istu temu, Vladimir Pajić, predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana, navodi:”Srpska napredna stranka još jednom pokazuje da u svojim redovima nema dovoljno stručnog i obrazovanog čoveka koga može kandidovati na beogradskim izborima. Zato će izgubiti”.

– U trci između Šapića i Vesića uvek gube građani. To vidimo svaki dan. Mišljenjem da se imidž popravlja Vesićevim skečevima ili Šapićevim potpunim neznanjem, oni pokazuju da ne poštuju građane i da potcenjuju glavni grad, ukazuje Pajić.

Aris Movsesijan: TikTok im neće pomoći

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, konstatuje da je “opšte poznato da svaku listu SNS-a sastavlja Aleksandar Vučić”. “Ako se Vesić, popularniji kao Sićve, promoviše na društvenoj mreži TikTok, onda to samo može da znači da je to Vučiću omiljena mreža, što dodatno govori o ozbiljnosti onih koji rukovode ovom državom i Beogradom. Iza te sladunjave kampanje se ipak krije strah da bi neka sledeća vlast mogla da do detalja preispita i obelodani ugovore i razne danas nevidljive papire koji su postali svakodnevna pojava. Tu TikTok neće pomoći”, ističe Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari