Mustafa ultimativno traži da Kurti ukine takse i opozove smenu ministra policije 1Foto: EPA/ Valdin Xhemaj

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je danas od premijera Aljbina Kurtija da do kraja sedmice ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH i da opozove odluku o smeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

Mustafa je ocenio da je smena Veljiua u suprotnosti sa koalicionim ugovorom i ocenio da su takvi potezi premijera štetni i neprihvatljivi i da mogu da dovedu do raskida vladajuće koalicije.

On je ocenio da smenjivanje Veljiua predstavlja nepoštovanje koalicionog sporazuma.

„U sporazumu smo se opredelili da ministri mogu biti smenjeni od strane premijera u konsultaciji sa predsednikom političkog subjekta sa kojim je koalicija potpisana, a na osnovu obrazloženja koje prihvati predsednik DSK“, napisao je Mustafa na fejsbuku.

Mustafa je naglasio da ga premijer Kurti nije konsultovao prilikom donošenja odluke o smenjivanju Veljiua.

Premijer Kurti je danas odlučio da Agima Veljiu smeni sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave zbog izjava u javnosti suprotnih stavovima premijera oko uvođenja vanrednog stanja i izjava kojima je, kako je ocenio premijer, izazivao paniku.

U obrazloženju odluke Kurti je naveo da je Veljiu izjavama da se „broj zaraženih povećava svakog trenutka“ širio paniku među građanima, i da je u javnim nastupima „pokazao nedostatak vodjstva i otvoreno minimizirao rad vlade čiji je deo“.

Veljiu je prvi potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i pre izbora za ministra bio je gradonačelnik Podujeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari