Premijer Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti smenio je danas ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua zbog protivljenja premijerovim stavovima o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu i izazivanja panike, ocenama da se broj zaraženih povećava iz sata u sat.

Veljiu je u izjavi za Klan Kosova rekao da se „broj zaraženih povećava svakog trenutka“ čime je širio paniku među gradjanima, pošto ni Ministarstvo zdravlja niti Nacionalni institut javnog zdravstva nisu izjavili da se broj zaraženih povećava iz časa u čas.

„U ovim trenucima, kada sva javna uprava čini maksimalne napore da se minimiziraju štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući tu i članove vladinog kabineta treba da demonstriraju odemerenost kako u odlukama tako i u izjavama“, saopšteno je iz kabineta premijera Kurtija.

U saopštenju se takodje konstatuje da je ministar Veljiu u javnim nastupima koji nisu bili zasnovani na premijerovim izjavama na internim sastancima, „pokazao nedostatak vodjstva i otvoreno minimizirao rad vlade čiji je deo“.

„U ovim okolnostima sam prinudjen da delujem i odlučio sam da smenim Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Ja sam upoznao predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu o odluci koju sam doneo i od njega zatražio da mi što pre dostavi ime novog ministra“, navodi se u izjavi premijera Kurtija.

U međuvremenu, do izbora novog ministra sve odluke unutar ministarstva će donositi zamenik ministra Đeljalj Svečla, dodaje se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Veljiu je prvi potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i pre izbora za ministra bio je gradonačelnik Podujeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari