Na Kosovu nastavljeno brojanje glasova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Valjdete Daka izjavila je da na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se ponovo broje glasovi sa 1.472 biračka mesta nema žalbi u Vrhovnom sudu i da će stoga nastaviti sa postupkom ponovnog brojanja glasova, javljaju kosovski mediji.

„Prihvatili smo dve odluke Izbornog panela. Odlukom smo bili dužni da ponovo prebrojimo određeni broj kutija i koliko znam, na Vrhovnom sudu do sada nema žalbi i ova odluka postaje konačna i mi smo dužni da ponovo prebrojavamo ove glasove“, rekla je Daka na sastanku CIK, prenosi Koha.

Izborni panel je naložio da CIK ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata izbaci glasove koji su stigli iz Srbije. Vrhovni sud Kosova je do sada primio pet žalbi kandidata za poslanike u Skupštini Kosova iz različitih političkih stranaka, prenosi Kosova Press. Po jednu žalbu na odluku IPŽP u vezi konačnih rezultata izbora od 6. oktobra, podneli su kandidati Demokratskog saveza Kosova, KDTP, Liberalne stranke Aškalija, dok su dve žalbe podneli kandidati za poslanike ispred Pokreta Samoopredeljenje.

Vrhovni sud Kosova ima rok od 72 sata da donese odluku od trenutka podnošenja žalbi. Nezadovoljne strane imale su rok od 24 sata da podnesu žalbu Vrhovnom sudu Kosova u vezi sa odlukom IPŽP da CIK ponovo broji 1.472 biračka mesta. Takođe, IPŽP je naložio da se iz konačnih rezultata izbace glasovi iz Srbije. Ukoliko Vrhovni sud Kosova odobri odluku IPŽP, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova neće imati prostu većinu od 61 glasa da formiraju Vladu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari