Na Kosovu se danas obeležava 13. godišnjica od samoproglašenja nezavisnosti 1Foto: Fejbuk/Vjosa Osmani (Arhiva)

Na Kosovu se danas, 17. februara, obeležava 13. godišnjica od samoproglašenja nezavisnosti.

I dalje premijer u ostavci Avdulah Hoti je jutros zajedno sa v.d. kosovskog predsednika Vjosom Osmani, podigao kosovsku zastavu, uz počasnu gardu KBS.

Ovime je, kako je saopštio, „započela ceremonija obeležavanja ove 13 godišnjica nezavisnosti Republike Kosovo“.

Kossev je preneo i da je Hoti u Srbici takođe položio venac na spomenicima porodice Jašari u ovom mestu, naznačivši da je ova porodica „položila najveću žrtvu koju neko može da podnese za nezavisnost zemlje“.

„Odajući počast porodici Jašari, odajemo počast svim palim za kosovsku slobodu i nezavisnost“, naveo je Hoti.

Vjosa Osmani je i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti odali su počast na grobu prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Ona je rekla da bi „sloboda i nezavisnost Kosova bili samo san, da nije bilo rada i odricanja istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i legendarnog komandanta Adema Jašarija“.

Na centralnoj svečanosti povodom 13 godina od proglašavanja nezavisnosti Kosova, ona je u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini zahvalila „partnerskim zemljama koje su pomogle oslobođenju i izgradnji države“ na Kosovu.

„Ovo stanje je ostvareno znojem i mukom svakog od vas, mudrošću generacija lekara, muškaraca i žena koji su pali na ovaj sveti dan. Zahvaljujući vašem vrednom doprinosu, svi smo mi čuvari Kosova. Put kojim smo išli do nezavisnosti zemlje nije bio ni lak ni kratak“, rekla je Osmani.

Osmani je kazala da Kosovo „mora svakodnevno da se bori da bi se zaštitila sloboda i nezavisnost“.

„Moramo zaštititi ovaj blagosloveni dan od svake oluje. Nema plemenitije ljubavi od one prema našoj domovini“, dodala je ona.

V.d premijera Avdulah Hoti, obraćajući se vojnicima i starešinama BSK, rekao je da su godišnjice, kao ova – proglašenja nezavisnosti Kosova, „skreću nam pažnju na najviše vrednosti patriotizma“.

„U ovim danima obavezujemo se na dug prema svojoj deci, da Kosovo postane mesto ostvarenja snova svake mlade osobe, svakog poljoprivrednika i svih državljana Kosova“, rekao je premijer na manifestaciji.

„Kosovo je u nekim međunarodnim organizacijama predstavljeno kao suverena država, u nekim kao posmatrač, a negde i sa asteriskom u nazivu, što je zapravo bila i obaveza iz jednog od sporazuma u Briselu, kojim se ne prejudicira status. Uz asterisk, koji se ređe, odnosno ne poštuje u međunarodnom predstavljanju, početne poruke kosovskih zvaničnika bile su „pahuljica se otopila““, dodaje se na portalu Kossev.

Kako navodi portal Kossev, glavna promena uoči ovog dana desila se pre samo tri dana. Samoopredeljenje je na vanrednim parlamentarnim izborima ubedljivo pobedilo sa skoro 48 procenata, dok je LDK, stranka najpoznatijeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove koji je i odveo Kosovo ka nezavisnosti, doživela najveći pad – sa 13 odsto osvojenih glasova, iako je vodila vladu neposredno pred njen pad. Štaviše dve vlade su pale za godinu dana.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine.

Kako je RTK 2 preneo, prvi koji su potpisali Deklaraciju o nezavisnosti Kosova bili su: bivši predsednik Fatmir Sejdiu, bivši predsednik parlamenta Jakup Krasnići i bivši premijer Hašim Tači.

Oni navode i da su su prve države koje su priznale Kosovo kao državu nakon proglašenja nezavisnosti bile su: Kostarika, SAD, Francuska, Avganistan, Albanija, Turska, Velika Britanija itd.

Kosovo, za ovo vreme, nije postalo član UN-a, UNESCO-a, INTERPOL-a, ali jeste uspelo da postane član Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, FIFA-e, UEFA-e i Olimpijskog komiteta.

Evropska unija nije jedinstvena u podršci Kosovu, pošto pet članica i dalje ne priznaju državnost Kosova.

Kad je reč o članstvu u EU, Kossev je dodao da je Kosovo potpisivalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali vizne liberalizacije i dalje nema.

Na Kosovu se danas obeležava 13. godišnjica od samoproglašenja nezavisnosti 2
Foto: Screenshot

Kako je Danas izveštavao

Čitajte kako je list Danas izvestio pre 13 godina o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Arhiva Danasa dostupna svim članovima Kluba čitalaca Danasa na klub.danas.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari