CIK: Prebrojano 95 odsto glasova, vodi Samoopredeljenje 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 25, 70 odsto glasova ili 4.775 glasova više nego Demokratski savez Kosova koji ima 25,07 odsto, dok je Demokratska partija Kosova treća sa 21,25 odsto glasova, pokazuju rezultati koje je objavila danas kosovska Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova.

CIK: Prebrojano 95 odsto glasova, vodi Samoopredeljenje 2
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Koalicija INICIJATIVA-AZNK-PP rizikuje da ostane bez poslaničkih mesta jer trenutno ima manje od 5 odsto glasova koliko je potrebno da se pređe prag prolaznosti. Preliminarne rezultate možete pogledati na sajtu Centralne izborne komisije.

Lider koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj prvi se sinoć pojavio u javnosti posle zatvaranja birališta na Kosovu i priznao poraz.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji objavio je da će njegova stranka od sada biti deo opozicije, jer na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila najviše glasova.

Od srpskih partija ubedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbedila svih 10 mesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

Srpska lista osvojila je više od 90 odsto glasova u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je juče posle glasanja da su „ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, a uveren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova.

Podsetimo, korisnicima MTS d.o.o na Kosovu, kako je preneo portal Kossev,  juče je dva puta stigla SMS poruka u kojoj građane pozivaju da glasaju,„Srbija zove da daš svoj glas“.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Šef ovog instituta Fisnik Haljimi objasnio je juče da je izlazna anketa primenila tehniku brzog merenja rezultata, koja se sprovodi dnevnim intervjuima, a institut ih obavlja odmah nakon što građani ispune svoju obavezu na biračkim mestima.

„Ova tehnika je veoma precizna, ali ima svojih nedostataka i treba je uzimati sa malom dozom rezerve. Mi kao PIPOS smo se potrudisli da margina greške bude minimalna i da rezultat bude sličan sa onim nakon prebrojavanja glasova“, naglasio je Haljimi.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, severnoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

Na osnovu obrađenog skoro 72 odsto biračkog materijala, u Gračanici je izlaznost bila 48,12, Štrpcu 54,19, a u Leposaviću 46,57 odsto.

CIK: Prebrojano 95 odsto glasova, vodi Samoopredeljenje 3
Foto: EPA-EFE/Đorđe Savic

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je juče da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić. Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj „ugrožavanja tajnosti glasanja“.

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Zbog istog dela i dvojica građana u opštini Klina su privedena i prema rečima portparola Regionalne policije u Peći Dževata Ibraja njima je određen pritvor od 48 sati.

Prema informacijama koalicije nevladinih organizacija, Demokratija na delu (DND) juče do 14 časova u 52 glasačka mesta identifikovana su i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično delo.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je danas da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u Severnoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora dvema osobama koje su bile uključne u taj slučaj, prenosi Kossev.

„Koristimo ovu priliku da obavestimo javnost da će sve osobe koje fotografišu glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično delo povrede tajnosti glasanja“, navedeno je  u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je ranije juče saopštilo je da su na biračkom mestu u školi „Sveti Sava“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pritvorena dva službena lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju tužilaštva je dodato da su nacionalna izborna koordinatorka, državni tužilac Ljaura Pulja i glavni tužilac osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Shućri Sula preuzeli sve potrebne radnje „pritvaranjem osumnjičenih i sprovođenjem proceduralnih provera“.

Državni tužilac Ljaura Pulja dobila je informaciju da su dva poverenika dozvolili da glasaju suprotno pravilima CIK-a od strane predsedavajućeg i biračkog mesta i službenika identifikacije na biračkom mestu škola „Sveti Sava“, navedeno je u saopštenju.

Prema izvorima prištinske televizije KTV, pritvoreni su Uglješa Živulov i Tomica Vakić.

Preminula jedna osoba na glasačkom mestu

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Džemailj Kada“ u Peći, jedna osoba je preminula odmah nakon glasanja, objavio je TV Dukađini. Preminuo je H.F. star 68 godina. Iako je jedan lekar koji je došao da glasa pokušao da mu pomogne, H.F. je preminuo na licu mesta. U regionalnoj bolnici u Peći je konstatovana smrt koja je nastupila kao posledica srčanog udara.

CIK: Prebrojano 95 odsto glasova, vodi Samoopredeljenje 4
Foto:Facebook
Kandidati Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Čelnici Srpske liste (SL) i njeni kandidati za poslanike u kosovskom parlamentu glasali su juče u Kosovskoj Mitrovici.

Ukupan broj glasača u četiri opštine na severu Kosova je 58.187, koji su glasali u ukupno 44 biračka centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari