Napredni klub: Srbi u regionu nisu zaštićeni 1Foto: napredniklub.org

Napredni klub ocenio je danas da su proteklih 10 godina srpskom narodu najviše osporavana prava u Crnoj Gori, Albaniji, na Kosovu i u Federaciji BiH, a da je stanje teško i u Hrvatskoj gde raste broj novih sistematskih napada i pritisaka.

Na predstavljanju Izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu koji je sačionio Napredni klub, naglašeno je da institucije u Srbiji nemaju nikakvu politiku niti strategiju prema sunarodnicima koji žive u susednim zemljama.

Predsednik NK Čedomir Antić naglasio je da Republici Srpskoj nisu formalno oduzimana prava, ali je ovaj entitet BiH pod neprekidnim pritiskom da se odrekne dela pravosudnih ovlasti i policije, uz ocenu da je RS jedini entitet u Evropi čiji je status kao takav osporen.

U BiH je tokom 2017. dostignut vrhunac u obespravljivanju Srba koji nemaju pravo na svoj jezik i obrazovanje, rekao je Antić dodajući da je problem naročito u zakonodavstvu jer su posebno pisani zakoni za Bošnjake i Hrvate, a posebno za Srbe.

U ovom trenutku zajednica koja njateže živi su Srbi u Crnoj Gori,dovoljno je samo navesti primere izbacivanja srpskih književnika iz udžbenika, potom težnja nacionalizacije imovine srpske pravoslavne crkve,čak i gašenja srpskih medija,rečeno je na konferenciji.

Član Narodnog kluba Aleksandar Ćurić je naglasio da je nova vlast u Makedniji, u kojoj preovlađuju Albanci, još više ukinula prva Srba kao nacionalne manjine, koja su propisana ustavom.

Prema njegovim rečima, donošenjem novog ustava korišnjenje srpskog jezika će biti potupno izbačen, ocenivši da je ugroženost prava dovelo do masovne asimilacije.

Sociolog Petar Lađević je status srpskog naroda u Hrvatskoj ocenio kako „konstatno loš“, rekavši da se to ogleda u svakodnevnom govoru mržnje, fizičkim napadima, vređanju i pretnjama.

Lađović je ukazao da tenzija između zvaničnika pogoršava situcaiju, jer politika prava nacionalnih manjina funkcioniše po principu reciprociteta, objašnjavajući da to znači da koliko Hrvati imaju prava u Srbiji toliko Srbi imaju prva u Hrvatskoj.

Narodna poslanica Sanda Rašković Ivić naglasila je da vlast u Srbiji ignoriše problem sunarodnika koji žive u regionu, napominjući da je potrebno vratiti ministarstvo za Srbe u regionu i dijaspori kako bi se zaštitila prava srpske nacionalne manjine.

Spoljna politika države ne treba da kosristi Srbe u dijaspori za promociju svojih partijskih politika već da im pomognu da opstanu kao nacionalna manjina koja uživa sva prva propisana zakonom, zaključeno je na konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari