Narodna stranka: Režim nastavlja obračun sa slobodoumnim umetnicima 1

Izbacivanje predstave “Utopljene duše” sa programa festivala u Aleksincu, u kojoj jednu od uloga igra Sergej Trifunović, još jedan je u nizu osvetničkih poteza totalitarnog poretka u Srbiji usmerenih ka umetnicima koji se drznu da slobodno govore, saopštila je Narodna stranka.

Tim činom je, navodi se u saopštenju Narodne stranke, režim Aleksandra Vučića još jednom poslao poruku umetnicima u Srbiji, da svako ko ne pristane da igra po pravilima koje oni nametnu, neće moći da se bavi svojom profesijom.

Dodaju, smatramo uvredljivim obrazloženje predsednika festivalskog odbora Grujice Veljkovića, da je takva odluka doneta jer bi Trifunović mogao da se nađe u sukobu interesa, pošto je njegov otac Toma Trifunović , umetnički direktor festivala.

Oni su pozvali gospodina Veljkovića, koji je i predsednik opštine Aleksinac, da objasni javnosti kako je Sergej Trifunović na pomenutom festivalu učestvovao sa predstavom “Voz” 2016. godine, iako je njegov otac i tada bio na mestu umetničkog direktora, a ove godine se predstava u kojoj on igra skida sa programa dva dana pred početak festivala, iako je najavljivana mesecima unapred.

Jasno je da iza ovakvog poteza čelnika opštine Aleksinac stoji politička odluka iz vrha države, kao i u slučaju ukidanja radio i tv emisija, zabrane predstava i filmova i skidanja izložbe karikatura u Lazarevcu, ističe se u saopštenju.

U saopštenju podsećaju da je reditelj Siniša Kovačević, potpredsednik Narodne stranke, u znak protesta zbog nepravde nanete Sergeju Trifunoviću, vratio je festivalu u Aleksincu nagradu za životno delo koja mu je dodeljena pre nekoliko godina.

„Veliki je to festival za tako malo umetničko delo“, izjavio je tada Kovačević.

Narodna stranka osuđuje kampanju koja se već mesecima vodi protiv našeg poznatog glumca i humanitarnog radnika Sergeja Trifunovića i poziva režim da omogući slobodu izražavanja svim umetnicima, a ne samo onima koji su odlučili da zarad lične koristi “ljube opanak sultanu”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari