Narodna stranka: Srbija da zahteva puna prava za Srbe u Hrvatskoj i pravdu za žrtve 1Foto: Logo

Narodna stranka pozvala je danas državne organe Srbije da insistiraju na ostvarenju punih prava za Srbe u Hrvatskoj i da od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije „odlučno i stalno traže“ da u Hrvatskoj „konačno i potpuno budu sprovedeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Erdutski sporazum“.

Stranka je u saopštenju povodom 24. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je iz Republike Srpske Krajine proterano više od 220.000 Srba, više od 1.800 ih ubijeno, a 1.183 se i dalje vode kao nestali, zatražila od Zagreba „zaustavljanje neprekidne kampanje mržnje prema srpskom narodu i prestanak fašizacije hrvatskog društva“.

„Osuđujemo licemernu politiku zvanične Hrvatske i pasivno držanje Vlade Srbije prema nevoljama srpskog naroda. Tražimo uspostavljanje nove, moderne politike Srbije koja će voditi ka pravednijim i boljim odnosima Beograda i Zagreba“, stoji u saopštenju Odbora Narodne stranke za srpske zemlje i rasejanje.

Podseća se da je „četvrt veka nakon završetka rata na teritoriji Hrvatske i dalje ostalo otvoreno pitanje imovinskih prava Srba, nerešene sudbine čak 25.000 stanarskih prava, isplate penzija stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine i vlasništva nad zemljom“.

„Podržavamo napore Srpske pravoslavne crkve na očuvanju identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj. Od hrvatske države očekujemo da Srpskoj pravoslavnoj crkvi obezbedi slobodan i bezbedan rad“, piše u saopštenju.

Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari