Usvojene izmene Kodeksa ponašanja poslanika i Zakona o sprečavanju korupcije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja Hilandara.

Kodeks ponašanja koji je usvojen u decembru prošle godine sada je izmenjen jer to sugerisali stručnjaci iz Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i iz OEBS-a, a odnose se na deo posvećan Etičkoj komisiji.

„Propisali smo sastav komisije i postupak za predlaganje kandidata. Komisiju će činiti tri redovna profesora univerziteta, a dva člana biće predstavnici službe Narodne skupštine“, rekao je u raspravi predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović.

U predlogu izmena stoji da će komisija imati pravo da iskaže stav o kršenju kodeksa, i mada to neće biti obavezujuće za nadležni odbor, stav Etičke komisije biće objavljen na sajtu.

Novim izmenama uvodi se i novčana kazna za poslanike koji budu dobili opomenu, ili javnu opomenu za kršenje Kodeksa.

Prema dosadašnjem Kodeksu, u devet meseci primene opomenut je samo poslanik Srbislav Filipović i to pošto je bivši režim nazvao „fašistima i nacistima“.

Kada je reč o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, i to je, kako je rečeno u skupštini, jedan od neophodnih koraka ka ispunjavanju preporuka GRECO.

Sada su precizirane odredbe o korišćenju službenog položaja radi sticanja lične koristi, propisuju se dodatni uslovi za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a proširuje se i krug pravnih lica koja imaju obavezu prijavljivanja podataka Agenciji.

Ministarka pravde Maja Popović objasnila je u načelnoj raspravi da se propisuje obavezna prijava gotovog novca, digitalne imovine i dragocenosti čija vrednost prelazi pet hiljada evra, a precizirana su i pravila za izricanje mera protiv javnih funkcionera koji povrede zakon.

Poslanici su danas usvojili i Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja Svetog manastira Hilandar kojim se ozakonjuje pomoć tom manastiru, a za njegovu obnovu i očuvanje od sada će se izdvajati novac iz budžeta Republike Srbije.

Poslanici su prethodno završili načelnu raspravu o Zakonu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja Svetog manastira Hilandar.

Na izmene Kodeksa podneto je deset amandmana, a na Zakon o sprečavanju korupcije dva.

Na početku sednice poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama, nakon ćega su nastavili razmatranje Predloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Kako je ranije najavljeno, do kraja dana poslanici bi trebalo da glasaju o sva tri zakona.

Poslanici postavljali pitanja i kritikovali vanparlamentarnu opoziciju

Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su svoje pravo da postave pitanja nadležnim institucijama, a pored toga izneli su i niz optužbi na račun vanparlamentarne opozicije.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Nebojša Bakarec optužio je Dragana Đilasa i Vuka Jeremića da su „tvorci nezavisnog Kosova“ i da podržavaju „zločinca Aljbina Kurtija“.

Bakarec je tražio od Bezbednosno informativne agencije (BIA), Vojno obaveštajne agencije (VOA) i MUP-a Srbije obaveštenje o „“štetnom uticaju saradnika lažne države Kosovo, zastupnika stranog interesa“, više puta ističući da misli na Đilasa i Jeremića.

O Kosovu je govorio i poslanik SPS-a Đorđe Milićević koji je pre svega ponovio podršku predsedniku i vladi Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta, mira i stabilnosti u regionu.

Milićević je pitao da li, imajući u vidu aktivnosti Prištine, država Srbija planira da nastavi rad na lobiranju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova kod država koje su to učinile, i da li će Vlada apelovati na Međunarodnu zajednicu da reaguje zbog „provokacija Prištine“.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić pitao je da li će Srbija na osnovu Rezolucije 1244 zahtevati od Saveta bezbednosti da odobri povratak do 1.000 uniformisanih lica iz Srbije na teritoriju Kosova i Metohije.

Poslanik Saveza vojvođanskih Madjara Arpad Fremond pitao je za obnovu saobraćajnice Bačka Topola – Bajmok, a Selma Kučević iz SDA Sandžaka o pomoći pri promeni šumskog gazdinstva u opštini Tutin.

Poslanica SDPS-a Jasmina Karanac zatražila je informaciju od čega zavisi konačna odluka o uvodjenju takozvanih „kovid propusnica“, a poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Milija Miletić apelovao je da se obezbedi pijaća voda za domaće životinje na višim predelima kao što su Pešter, Stara planina i Suva planina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari